Sivas ili Yıldızeli ve Ulaş ilçeleri köylerinde çevresel asbest maruziyetine bağlı hastalıkların araştırılması
Researching into the illnesses related to environmental asbestos exposure in the villages of Yıldızeli and Ulaş counties in Sivas
  1. Tez No: 306125
  2. Yazar: GÖKTEN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AKKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Asbest maruziyeti, PA akciğer grafisi, ILO klasifikasyonu, Asbestos exposure, PA chest radiographies, ILO classification
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çevresel asbest maruziyeti ile ilişkili hastalıklar Türkiye'de önemli sağlık problemlerinden biridir. Sivas bölgesi ise bu etkilenmenin en yoğun olduğu yerlerin başında gelmektedir. Klinik pratiğimizde Sivas'ın bazı ilçelerinde etkilenmenin daha da yoğun olduğunu gözlemlediğimizden dolayı bu çalışmayı planladık.Bunun için Sivas İli Yıdızeli İlçesi Doğanlı Köyü ile Ulaş İlçesi Örenlice Köyü'nde doğmuş olan, ulaşılabilen ve çalışmaya kabul eden 20 yaş ve üzeri kişiler çevresel asbest maruziyetinin yoğunluğu, tipi açısından klinik ve radyolojik olarak karşılaştırılmak üzere çalışmaya alındı.Köylerden toprak örnekleri alınarak minerolojik olarak incelendi. Ocak 2010 ile Mart 2010 tarihleri arasında olguların yaş, cins, meslek, asbest maruziyeti, soygeçmiş ve solunum sistemine ait semptomlarının sorgulamasını takiben fizik muayeneleri yapıldı ve PA akciğer grafileri çekildi. Radyografiler ILO 2000 klasifikasyonuna göre değerlendirildi.Köylerin toprak numunelerinin minerolojik incelemesinin sonucu, benzer yoğunlukta serpantin grubu asbest içeriyordu. Soygeçmiş anamnezinde 49 (%50,5) olgunun yakınlarında kanser hikayesi vardı. Nefes darlığı 32 (%33) olguda en sık görülen semptom, ral 29 (%30) olguda en sık görülen fizik muayene bulgusuydu.ILO 2000 klasifikasyonuna göre değerlendirilen PA akciğer grafileri sonucunda köyler arasında parankimal, plevral ve ek patolojiler açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Pnömokonyozla uyumlu parankimal küçük opasite 25 (%25,8) olguda, plevral patoloji ise 24 (%24,7) olguda tespit edildi.Sonuç olarak, bölgemizde toprak analizlerinden serpantin grubu asbest maruziyetinin olduğu, klinik ve radyolojik olarak da 20 yaş ve üzeri popülasyonun büyük bir kısmında belirgin etkilenmenin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Illnesses related to the environmental asbestos exposure are one of the major health problems in Turkey. Sivas region is one of the main places where the effect is most intense. We planned this study as we observed in our clinical practice that the exposure in some districts of Sivas is more intense.Therefore, the people who were born in the villages Doğanlı (Yıldızeli/Sivas) and Örenlice (Ulaş/Sivas) were included in the study to be compared radiologically and clinically in terms of their exposure to asbestos and its type. Besides, these people were reacheable, above 20 years old and they accepted the study.Soil samples were taken from the villages and analyzed in mineralogical aspect. Between the dates of January 2010 and March 2010, physical examinations of the individuals were carried out after questioning their age, gender, occupation, asbestos exposure and the symptoms related to the respiratory tract and their PA chest radiographies were asked. Radiographies were evaluated according to the ILO 2000 Classification.The result of mineralogical study of soil samples of the villages, contained similar concentrations of serpentine group asbestos. In the family history anamnesis, close relatives of the 49(50.5%) cases had a history of cancer. Shortness of breath was the most common symptom in 32(33%) cases; ral was the most common symptom of physical examination in 29(30%) cases.In the results of PA chest radiographies which were evaluated according to the ILO 2000 Classification, there was no significant difference between the villages in terms of parenchymal, pleural and additional pathologies(p>0,05). In 25(25.8%) cases Parenchymal small opacities of pneumoconiosis and in 24(24.7%) cases pleural pathology were detected.Consequently, it was identified that there is exposure to asbestos in the serpentine group from the soil analysis in our region, and there is prominent exposure in the majority of the population who are 20 years old or older in terms of clinical and radiological.