Bipolar bozuklukta difüzyon tensör manyetik rezonans görüntüleme teknikleri
Imaging technics of difusion tensor magnetic resonance in bipolar disorder
- Tez No: 306176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH SELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Depresif Bozukluk, DTG, DT-MRG, Korpus Kallozum, Frontal Lob, Bipolar Disorders, Depression Disorders, DTI, DT-MRI, Corpus Callosum, Frontal Lob
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmamızın amacı; bipolar bozukluk depresif epizottaki olgularda nöronal bütünlüğünün incelenmesi ve etiyolojiye katkıda bulunabilecek anormalliklerin varlığını araştırmaktır.Bipolar depresif epizottaki 16 hasta grubu ile 16 sağlıklı kontrol grubunun DTG'leri çekilmiştir. Hasta ile kontrol grubu arasında korpus kallozum genu ile korpus kallozum splenium FA ve ADC değerleri usülüne uygun olarak ölçülmüştür. Hasta grubunun korpus kallozum genu ve splenium FA değerleri kontrollere göre düşük olsa da sonuç anlamlı değildi. Aynı şekilde hasta grubunun korpus kallozum splenium ADC değeri kontrol grubundan daha yüksek olsa da fark istatiksel olarak anlamlı değildi; fakat hasta grubunun korpus kallozum genu ADC değerleri kontrol gurubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulundu.Hastaların toplam HAM-D skorları ile korpus kallozum genu ADC değerleri arasında orta derecede bağıntı (ro=0.526, p=0.035, n=16) ve hastaların HAM-D intihar alt ölçeği ile korpus kallozum genu ADC'si arasında orta derecede bağıntı bulunmuştur (ro=0.659, p=0,005, n=16). Çalışmamız bipolar bozuklukta korpus kallozum genu ADC yüksekliği, HAM-D skorları ve HAM-D intihar alt ölçeğiyle korelasyonu gösteren ilk çalışmadır.Sonuç olarak bipolar depresif epizottaki hastalarda hastalığın şiddeti artıkça frontal bölgelerden köken alan aksonların geçtiği korpus kallozum genu kısmında beyaz maddenin, daha az organize olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to examine the neurological unity in bipolar disorder depression episode and to investigate the existance of the abnormalities that might contribute to etiology.The DTI?s of 16 patients who are in bipolar depression episode and the 16 healthy control group were displayed. The FA and ADC parameters of corpus collosum genu and corpus collosum splenium for the patient group and the control group have been measured properly. Eventhough the FA value of the patient group were lower than the control group there was no statistically significant difference between the patient and the control group in terms of corpus callosum genu and corpus callosum splenium. Eventhough corpus collasum splenium ADC values of the patient group were higher than the control group there was no statistically significant difference; however, the patient group?s corpus callosum genu ADC values were found to be statistically higher than the the patient group.A moderate correlation (ro=0.526, p=0.035, n=16 ) between the total HAM-D scores and corpus callosum genu ADC values and another moderate correlation (ro=0.659, p=0.005, n=16 ) between the HAM-D suicide sub item and corpus callosum genu ADC levels were found in patients. To the best of our knowledge, our study is the first to show the increased ADC of corpus callosum genu , and correlation between HAM-D total scores and suicide sub item. In conclusion, as the severity of the depression is increased in bipolar patients the white matter in the corpus callosum genu, which axons of frontal lobe neurons originate, becomes less organized.