Plak tip psöriazis hastalarında obezite ve sigara kullanımının hastalık şiddeti üzerine etkisi
Impact of obesity and smoking on disease severity in patients with plaque type psoriasis
- Tez No: 306212
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZGÖZTAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psöriazis, Obezite, Sigara kullanımı, PAŞİ, Psoriasis, Obesity, Smoking, PASI
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Psöriazis deri, saçlı deri, tırnak ve eklemleri tutan, aktivasyon ve remisyon periyodları ile karakterize kronik inflamatuvar sistemik bir hastalıktır. Psöriazis etyopatogenezi tam olarak açıklananamış olsa da birçok genetik ve çevresel faktörün hastalık gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalığın seyri ve şiddetini etkileyen bu faktörler arasında tekrarlayan fiziksel travmalar, obezite, sigara içimi, ailede psöriazis öyküsü ve majör stres bozuklukları yer almaktadır. Bu çalışmada kronik plak psöriazisli hastalarda, obezite ve sigara içiminin psöriazisin klinik şiddeti üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran 325 kronik plak tipi psöriazis hastası alındı. Her bir hastanın yaş, cinsiyet, aile öyküsü, sigara içim öyküsü, ek sistemik hastalık varlığı, vücut kitle indeksi (VKİ) ve psöriazis alan ve şiddet indeksi (PAŞİ) değerleri kaydedildi. Hastaların VKİ değerleri ve sigara içim öyküsü ile psöriazis şiddeti ve PAŞİ skorları arasındaki ilişki araştırıldı.Psöriazisli normal, kilolu ve obez hastalar hastalık şiddeti açısından karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p=0.707). Hastaların VKİ ve PAŞİ değerleri arasındaki korelasyon incelendiğinde de iki parametre arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0.006, p=0.916). Sigara içen, içmeyen ve sigarayı bırakmış olan hastalar hastalık şiddeti açısından karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p=0.019). Sigara içen hastaların ortalama PAŞİ değerleri ile sigara içmeyen hastaların ortalama PAŞİ değerleri kıyaslandığında sigara içen hastaların ortalama PAŞİ değerleri daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.016).Sonuç olarak, yaptığımız bu çalışmada obezitenin psöriazisin yaygınlığını ve şiddetini etkilemediğini, buna karşın sigara içiminin hastalık şiddetini anlamlı derecede etkilediğini söylememiz mümkündür. Psöriazis tedavisinin planlanmasında hastalığın şiddetini artıran sigara gibi çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.Çalışmamızda, obezitenin her ne kadar hastalık şiddetine etkisi gösterilememişse de hastalığın tetiklenmesi ve başlangıcı üzerine olası etkisinin, sağlıklı kontrol grubu kullanılarak araştırılması gerektiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic inflammatory systemic disease characterized by remission and activation periods by attracting skin, scalp, nails, joints. Although the etiopathogenesis of psoriasis unexplained completely many genetic and environmental factors are believed to have role in the development of the disease. Obesity, smoking, family history of psoriasis, repetitive physical traumas and major stress disorders are the factors thought that affect the severity and progress of the disease. In this study, it is aimed to investigate the effects of obesity, and smoking to the clinical severity of psoriasis on the patients with chronic plaque psoriasis.Three hundred twenty-five Dermatology and Venereology Diseases outpatients with chronic plaque type psoriasis were enrolled in to the our study. Each patient's age, gender, family history, smoking history, body mass index (BMI) and psoriasis area and severity index (PASI) values were recorded. The relationship between smoking history, BMI values and PASI scores were determined. When normal, overweight and obese psoriasis patients were compared, disease severity statistically significant difference was not found. (p=0.707). There was no significant correlation between BMI and PASI values of the patients. (r=0.006, p=0916). Smokers, non-smokers and former smokers were compared in terms of disease severity there was statistically significant difference (p=0.019). The mean PASI values of smokers and non smokers were compared, mean PASI values were higher in smokers, this difference was statistically significant (p=0.016).On the basis of these data, it may be concluded that obesity seems to not affect the severity of psoriasis but smoking affects the severity of disease significantly. Elimination of the harmfull environmental factors such as smoking which appears to increase the severity of the diseases may be helpful in the management of psoriasis.Although no effect of obesity on the severity of the disease was shown in our study, further controlled population based studies are needed to investigate the possible role of obesity on triggering and beginning of the diseases.