Orta ve şiddetli plak tip psoriazis hastalarında metabolik sendromun klinik ve laboratuvar bulugularının araştırılması
Detection of clınıcal and laboratory parameters of metabolıc syndrome ın patıents wıth moderate and severe plaque type of psorıasıs
- Tez No: 225063
- Danışmanlar: PROF.DR. SERHAT İNALÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, Metabolik sendrom, Psoriasis, Metabolic syndrome
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Psoriazis populasyonun %1-5'ini etkileyen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Son yıllarda psoriazis hastalarında dislipidemi, obezite, hipertansiyon, diyabet gibi parametreleri içeren metabolik sendromun sık görüldüğünü bildiren yayınlar mevcuttur. Biz, bu çalışmamızda orta ve şiddetli plak tip psoriazis hastalarında metabolik sendromun klinik ve laboratuvar bulgularının sıklığını araştırmayı amaçladık.Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 50 orta ve şiddetli plak tip psoriazis ile 40 psoriazis dışı dermatolojik hastalıkları olan toplam 90 hasta dahil edildi. Psoriatik hastaların PASI skoru 10 ve üzeri olan, son 3 ay içinde herhangi bir sistemik tedavi (asitretin, siklosporin, metotreksat, fototerapi ve biyolojik ajanlar gibi) almamış olanları çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların, bel çevreleri, kiloları, boy uzunlukları, tansiyon arteriyel değerleri ölçüldü ve açlık kan şekeri, trigliserit, HDL, fibrinojen, homosistein ve adiponektin değerlerine bakıldı. Metabolik sendrom tanısı için NCEP-ATP III (Ulusal Kolesterol Eğitimi Programı erişkin tedavi paneli III) tanı kriterleri kullanıldı.Psoriazis hastalarında kontrol grubuna göre metabolik sendrom sıklığı daha fazla saptandı (p=0.01). NCEP-ATP III tanı kriterlerinden sadece hipertansiyon değeri psoriazis hastalarında istatistiksel olarak daha fazla bulundu (p=0.01). Obezite, hipertrigliseridemi düşük, HDL düzeyi ve hiperglisemi açısından kontrol grubuna göre fark saptanmadı. Proinflamatuvar ve protrombotik markırlardan fibrinojen düzeyinde yükselme (P=0,00) adiponektin düzeyinde ise düşme görüldü (P=0,00). Homosistein düzeyinde fark bulunmadı.Sonuç olarak çalışmamızda, psoriazis hastalarında metabolik sendrom sıklığı fazla saptandı ve bu durum kardiyovasküler hastalık riskinde artmaya neden olur.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic inflammatory disease affecting 1-5% of the population. Recently there has been data suggesting that metabolic syndrome including parameters like dyslipidemia, obesity, hypertension, diabetes is frequently seen in psoriatic patients. Our purpose was to detect the clinical and laboratory parameters of metabolic syndrome in moderate and severe plaque type of psoriatic patients in our study.Fifty patients with moderate to severe psoriatic plaque and 40 patients with nonpsoriatic dermatological disease of total 90 patients referring to Gaziantep University of Dermatology Clinic were involved in our study. Psoriatic patients with PASI score equal or higher than 10, who did not have any systemic therapy (acitretin, ciclosporin, methotrexate, phototherapy and biologic agents) previously were accepted. All of the patients? waist circumference, weight, length, arteriel blood pressure were measured and also, fasting blood glucose, trygliceride, HDL, fibrinogen, homocystein and adiponectin levels were noted. NCEP-ATP III criteria were used for metabolic syndrome diagnosis.We found that metabolic syndrome was more frequent in psoriatic patients compared with control group (p=0,01). In parameters of NCEP ATP III diagnostic criteria of metabolic syndrome only hypertension were found to be more frequent in psoriatic patients (P=0,01) . There was no stastistically significant difference between the study and control groups for obesity, hypertriglyceridemia, low HDL levelsand hyperglicemia. We found that proinflammatory and prothrombotic markers fibrinogen levels were increased (P=0,00) and adiponectin levels were decreased (P=0,00). No difference was found in homocystein levels in patients with psoriasis.We conclude that, metabolic syndrome was more frequent in psoriasis and this could lead to increase in cardiovascular disease risc.