Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin bakım davranışları ve çalışma koşulları
Care behaviors and working conditions of nurses working in surgical clinics
- Tez No: 544195
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, bakım davranışları, çalışma koşulları, bakım düşünceleri, Nursing care, maintenance behaviors, working conditions, care thoughts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Hemşirelik bakımı, hemşirelik uygulamalarının temelinde yer aldığından önemini gittikçe artırmaktadır. Bu yüzden hemşirelerin bakım kalitesinin yükseltilebilmesi için bakım davranışlarını etkileyen faktörlerin ortaya konulması gerekmektedir. Çalışmaların çoğunda bakım davranışları, hemşirenin çalışma koşullarından etkilenmiştir. Bu tanımlayıcı araştırma bir üniversite hastanesinde 123 hemşirenin katılımıyla gerçekleşmiştir. Veri toplama araçları sosyo-demografik özellikler, çalışma koşulları, çalışma koşullarıyla ilgili düşünceleri inceleyen bir anket ve katılımcıların bakım davranışlarını değerlendirmek için Bakım Davranışları Ölçeği-24 dür. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan etik kurul onayı alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından işyerinde yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Sosyo-demografik özelliklerin, kurumdaki çalışma süresinin, haftalık çalışma süresinin, hemşire sayısının, görevi olmadığı halde yaptığı işlerin, çalışılan ortamın havalandırmasının, güvenliğinin, çalışma ortamındaki teknik malzeme ve donanım durumunun bakım davranışlarını etkilemediği tespit edilmiştir. Altı yıl ve üzeri çalışma süresi olan hemşirelerin; güvence, saygılı olma, bağlılık alt boyutu ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu, günde ortalama 30 ve üzeri hasta bakan hemşirelerin bağlılık alt boyutu ve bakım davranışları toplam puanlarının diğer gruplara göre anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır. Verdiği bakımı yeterli bulan hemşirelerin güvence, bilgi-beceri, saygılı olma, bağlılık alt boyutu ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu, bakım vermeye zaman bulamadığını belirten hemşirelerin; güvence, bilgi-beceri, saygılı olma, bağlılık alt boyutu ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kurumun mesleki eğitim ve gelişim için kendisini destekleyeceğini belirten hemşirelerin; güvence, saygılı olma, bağlılık alt boyutu ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma alanındaki aydınlatmayı yeterli bulan hemşirelerin güvence, saygılı olma, bağlılık alt boyutları ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu, çalışma ortamını temiz bulan hemşirelerin güvence, saygılı olma ve bakım davranışları toplam puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Hemşirelerin bakım davranışlarını etkileyen diğer faktörlerin, çalışma koşullarının, eğitim ve gelişim düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir. Hemşirelik dışı işleri yapacak uygun personel istihdamı sağlanmalıdır. Hemşirelerin bakım davranışlarının artırılması için çalışma ortamlarının ve koşullarının düzeltilmesi gerekmektedir. Hemşireler mesleki eğitim ve gelişim yönünden desteklenmelidir. Hemşire istihdamı arttırılarak, hemşire başına düşen hasta sayısı azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Nursing care is becoming more and more important as it is at the basis of nursing practice. Therefore, the factors affecting the maintenance behaviors need to be determined in order to increase the quality of care of nurses. In most of the studies, care behaviors were affected by the working conditions of the nurse. This descriptive study was conducted with the participation of 123 nurses at a university hospital. Data collection tools are a questionnaire that examines socio-demographic characteristics, working conditions, thoughts about working conditions, and the Maintenance Behavior Scale-24 to assess participants' care behaviors. Ethics Committee Approval was obtained from Selçuk University Faculty of Health Sciences Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. The data were collected by face-to-face interview technique at the workplace by the researcher. Outcomes Show that maintenance behaviors do not affect socio-demographic characteristics, working time in the institution, weekly working time, number of nurses, work done outside of duty, ventilation of working environment, security, technical material and hardware. Nurses with six years or more working hours; the total scores of assurance, respect, commitment sub-dimension and maintenance behaviors are significantly higher, the mean subscale scores of the nurses who have an average of 30 or more patients a day are significantly lower than the other groups. The nurses who find the care they give enough are significantly higher than the total scores of assurance, knowledge-skills, respect, commitment sub-dimension and maintenance behaviors, nurses who state that they could not find time to give care; It is find that total scores of assurance, knowledge-skills, respectfulness, commitment sub-dimension and maintenance behaviors are significantly higher. Nurses indicating that the institution will support itself for vocational education and development; total scores of assurance, respect, commitment sub-dimension, and maintenance behaviors are find to be significantly higher. The nurses who find sufficient lighting in the study area will significantly higher total scores of assurance, respect, commitment sub-dimensions and maintenance behaviors, it is observed that the nurses who find the working environment clean are significantly higher than the total scores of the assurance, respect and maintenance behaviors. It is necessary to determine the other factors that affect nursing care, working conditions, education and development levels. Appropriate staffing should be provided for non-nursing jobs. Work environments and conditions need to be improved in order to increase nursing care behavior. Nurses should be supported in terms of vocational training and development. By increasing nurse employment, the number of patients per nurse should be reduced.