İstanbul'da ergenlik dönemindeki türk ve yabancı öğrencilerin internet kullanım alışkanlıkları ve ailelerinin tutumları
Internet usage habits of adolescent Turkish and foreign students in İstanbul and their families' attitudes
  1. Tez No: 886969
  2. Yazar: NADEEN IBRAHIM MOUSA ZA'TARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KOLSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenler, Türk ve yabancı öğrenciler, internet kullanım alışkanlıkları, ailelerinin tutumları, karşılaştırma, Adolescents, Turkish and foreign students, internet usage habits, their families' attitudes, comparison
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisi, İstanbul'daki Türk ve yabancı gençlerin internet kullanım alışkanlıkları ve aile tutumlarına ilişkin bakış açılarını anlamak ve demografik özelliklere bağlı olarak potansiyel farklılıkları belirlemektir. İkincisi, Türk ve yabancı öğrencilerin görüşlerini karşılaştırmayı hedeflemektedir. Betimsel bir metodoloji kullanılarak, araştırma yapılandırılmış bir anket çalışmasıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, İstanbul'un Bağcılar ilçesindeki Özel Kazanım Okulları'nda 2023-2024 akademik yılında 9. ile 12. sınıflarda yer alan öğrenciler oluşturdu ve toplamda 211 öğrenci bulunmaktaydı. Araştırma gruplarını oluşturmak için basit rasgele örnekleme yöntemi kullanıldı. Türk ve yabancı katılımcılar arasında denge sağlanarak toplamda 120 katılımcı elde edildi. Veri toplama işlemi, yanıt oranı %56.9 idi. Çalışma, Türk ve yabancı öğrencilerin internet kullanım alışkanlıklarını ve tutumlarını milliyet, cinsiyet, sınıf, yaş, ortalama başarı oranı ve aile geliri gibi demografik özelliklere dayalı olarak yedi temel eksende inceledi. Bu eksenler arasında internet kullanımı desenleri ve süresi, internet kullanımını tetikleyen durumlar, internet kullanım amaçları, internet kullanımının olumlu ve olumsuz etkileri, internet kullanım nedenleri ve ailenin ergenlerin internet kullanımına yönelik tutumları bulunmaktadır. Elde edilen veriler daha sonra SPSS 25.0 istatistiksel yazılımı kullanılarak işlendi, doğrulandı ve analiz edildi. Sonuçlar, cinsiyetin Türk gençleri arasındaki internet kullanımında önemli bir faktör olmadığını, ancak sınıf, yaş, aile geliri ve akademik başarı gibi faktörlerin etkili olduğunu gösterdi. Türk gençlerin internete genellikle akıllı telefonları üzerinden, çoğunlukla evde eriştiği ve bunu sosyal medya ve problem çözme için kullandığı belirlendi. Diğer yandan, yabancı gençlerin de genellikle evde, akıllı telefonlar aracılığıyla internete eriştiği ve önceliğini sosyal medyaya verdiği tespit edildi. Aileler genel olarak internet kullanımını destekliyor ancak bazı sitelere engel olmuyor. Bu nedenle sonuçların da gösterdiği gibi, Türk örneklemindeki ailelerin ergen çocuklarına yönelik tutumları demokratik ve yönlendiriciyken, yabancı öğrenci örneklemindeki ailelerin tutumları demokratikti. Ayrıca, çalışma Türk ve yabancı öğrenciler arasında internet kullanım alışkanlıkları ve aile tutumları açısından genel benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, Türk öğrencilerin internetin olumlu etkilerine ilişkin algılarının yabancı öğrencilere göre daha düşük olduğu ve günlük internet kullanım süresi açısından istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmanın bulguları gençlerin internet kullanımı ve aile tutumlarına dair önemli içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study has two main objectives. Firstly, to understand the perspectives of Turkish and foreign young people in Istanbul regarding their internet usage habits and family attitudes, and to determine potential differences based on demographic characteristics. Secondly, it aims to compare the views of Turkish and foreign students. Using a descriptive methodology, the research was conducted through a structured survey. The population of the study consisted of students in grades 9 through 12 at Private Acquisition Schools in the Bagcilar district of Istanbul for the 2023-2024 academic year, totaling 211 students. Simple random sampling was used to form the research groups. A total of 120 participants were obtained by ensuring a balance between Turkish and foreign participants. The data collection process had a response rate of 56.9%. The study examined the internet usage habits and attitudes of Turkish and foreign students on seven main axes based on demographic characteristics such as nationality, gender, class, age, average success rate, and family income. These axes include patterns and duration of internet usage, situations triggering internet usage, purposes of internet usage, positive and negative effects of internet usage, reasons for internet usage, and family attitudes towards teenagers' internet usage. The collected data were then processed, verified, and analyzed using SPSS 25.0 statistical software. The results showed that gender was not a significant factor in internet usage among Turkish youth, but factors such as class, age, family income, and academic achievement were influential. It was found that Turkish youth generally access the internet via their smartphones, mostly at home, and use it for social media and problem-solving. On the other hand, foreign youth also mostly access the internet at home via smartphones and prioritize social media. Families generally support internet usage but do not restrict access to certain sites. Therefore, as the results also indicate, attitudes of Turkish families towards their teenage children's internet usage are democratic and guiding, while those of foreign student samples are democratic. Additionally, the study revealed overall similarities in internet usage habits and family attitudes between Turkish and foreign students. However, it was determined that Turkish students have lower perceptions of the positive effects of the internet compared to foreign students and there are statistically significant differences in terms of daily internet usage duration. In conclusion, the findings of the study provide important insights into young people's internet usage and family attitudes.