İşitmesi normal olan tinnituslu hastalarda otoakustik emisyon sonuçlarının değerlendirilmesi
Otoacoustic emissions findings in normal hearing patients with tinnitus
- Tez No: 306640
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Otoakustik emisyon, DPOAE, TEOAE
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
İşitmesi normal olan tinnituslu hastalardaki koklear mekanik aktiviteyi araştırmak amacı ile prospektif yöntem uygulanarak DPOAE (distortion product otoacoustic emission) ve TEOAE (transient evoked otoacoustic emission) testleri uygulandı.Bu çalışmada prospektif olarak normal işitmeye sahip tinnituslu bireylerle normal işitmeye sahip ve tinnitusu olmayan bireylerin otoakustik emisyon cevapları arasında bir fark olup olmadığının değerlendirerek otoakustik emisyon testinin tinnitustaki tanısal değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Ünitesinde 35 (24 hasta, 11 kontrol) kişinin dahil edildiği iki grup üzerinde yapılmıştır. Tüm hastalardan ayrıntılı anamnez alınarak, ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesi ile saf ses odyometrisi, yüksek frekans odyometri, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks, TEOAE, DPOAE testlerini içeren odyolojik değerlendirme yapıldı. Tinnituslu grupta DPOAE amplitüdlerini kontrol grubuna göre 1001, 1501, 3003, 6006, 7996 Hz'de önemli derecede düşük bulundu. Ayrıca tinnituslu grupta kontrol grubuna göre TEOAE amplitüdlerinin de 1000, 1400, 2000, 2800, 4000 Hz frekanslarında düşük olduğu bulundu. Yüksek frekans odyometride; 10 ve 16 kHz'de işitme eşikleri tinnituslu grupta kontrol grubuna göre daha yüksek elde edilmiştir. Saf ses odyometrisinde tinnitusu olan bireylerde işitmesi normal sınırlarda olsa dahi koklear mekanik aktivitede bozulma olabileceği sonucuna varılmıştır. TEOAE ve DPOAE testleri tinnituslu hastaların objektif değerlendirmesinde kullanılabilir testlerdir.
Özet (Çeviri)
We have conducted a prospective study in order to investigate the cochlear mechanical activity in tinnitus patients with normal hearing using DPOAE (distortion product otoacoustic emission) and TEOAE (transient evoked otoacoustic emission).The aim of this study is invesitigate diagnostik values in tinnitus by answer the question that is there a otoacustic emission response reply difference between people who have got normal audition with tinnitus and people who have not got tinnitus. This study has been done at Çukurova University, Medical Faculty, Ear-Nose-Throat Department Audiology Unit. There are two groups, with tinnitus(24 subjects) and without tinnitus(11) having normal hearing. All patients underwent a detailed otorhinolaryngologic examination, audiometric evaluation including pure tone, high frequency and speech audiometry, tympanometry, acoustic stapedial reflex, DPOAE and TEOAE. We found that the DPOAE amplitudes of the patients with tinnitus and normal hearing group were significantly lower than that of the control group in 1001, 1501, 3003, 6006, 7996 Hz. We also found significantly lower TEOAE amplitudes for the patients with tinnitus than the control group in all frequencies tested includind 1000, 1400, 2000, 2800, 4000 Hz. We found high-frequency audiometry higher for the patients with tinnitus than the control group in frequencies tested 10-16 kHz. We concluded that people with tinnitus can have cochlear mechanical activity damage even though they having normal hearing threshold. TEOAE and DPOAE may be used as objective tests in the objective evaluation of tinnitus patients.Keywords : Tinnitus, Otoacustic emission, DPOAE, TEOAE