Kronik periodontitisli hastalara tüm ağiz dezenfeksiyonu sonrasi probiyotik uygulamasi: Klinik ve mikrobiyolojik analiz
Probiotic material application to chronic periodontitis patients after full mouth disinfection
  1. Tez No: 306652
  2. Yazar: S. ANDAÇ DURUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CENK HAYTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik Bakteriler, Tüm Ağzın Dezenfeksiyonu, Periodontal Tedavi, Probiotic Bacteria, Full Mouth Disinfection, Periodontal Treatment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı oral olarak uygulanan Lactobacillus reuteri DSM17938 ve Lactobacillus reuteri ATCC PTA5289 içeren probiyotik tabletlerin kronik periodontitisli hastaların periodontal sağlıkları üzerine etkilerini araştırmaktır.Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 60 kronik periodontitis hastası dahil edildi. Hastalar rastgele dört gruba ayrıldı. Tüm hastaların başlangıç klinik ölçümleri (cep derinliği, ataçman kaybı, gingival çekilme, plak indeks, gingival indeks, sondalamada kanama, mobilite ve furkasyon) alınmasından sonra hastaların tedavileri başlatıldı. Başlangıç periodontal tedavi tüm ağız dezenfeksiyonu ve yarım çeneler şeklinde iki farklı tedavi yaklaşımına göre yapıldı. Hastalar yarım çeneler şeklinde (15 hasta-1. Grup) ve tüm ağız dezenfeksiyonu yapılan hastalar olarak ayrıldı. Tüm ağız dezenfeksiyonu yapılan hastalar da on iki hafta plasebo tablet (15 hasta- 2. Grup), altı hafta probiyotik-altı hafta plasebo tablet (15 hasta- 3. Grup) ve oniki hafta probiyotik tablet (15 hasta- 4. Grup) kullanımlarına göre üçe ayrıldı. Üç haftalık periyotlarda hastalardan klinik ölçümler alındı. 12 haftalık çalışma periodu sonunda hastaların periodontal sağlıklarını değerlendirmek amacıyla klinik ölçümler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bu çalışmanın sonucunda, tüm tedavi gruplarında periodontal sağlığın istatistiksel olarak anlamlı derecede geliştiği ve tedavi grupları arasında istatiksel fark olmadığı tepit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of orally administered tablets containing Lactobacillus reuteri DSM17938 ve Lactobacillus reuteri ATCC PTA5289 after full mouth disinfection (FMD) on periodontal health of patients with chronic periodontitis.60 systemically healthy patients with chronic periodontitis were included in the study. The patients were divided randomly into four groups. All patients' treatment was initiated after initial clinical measurements (pocket depth, attachment loss, gingival recession, plaque index, gingival index, bleeding on probing, mobility and furcation). Initial periodontal treatment was performed according to full mouth disinfection and quadrant approaches. Patients were divided as quadrant patients (15 patients-1st group) and full mouth disinfection group. FMD group was further divided into three groups: twelve week of placebo tablets (15 patients-2nd group), probiotic tablets for six weeks and six weeks placebo tablets (15 patients- 3rd group) and twelve weeks of probiotic tablets (15 patients-4th group). The clinical measurements were repeated in 3 week intervals. At the end of 12 weeks, the clinical data was statistically analyzed.The results of this study showed that all treatment groups provided statistically significant improvement on periodontal health while there were no differences between groups.