Lise öğretmenlerinin öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme yeterliklerinin incelenmesi
A research on high school teachers' competency in assessment and evaluation of students' success
- Tez No: 617257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT MASCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeterlilik, öğretmen yeterliliği, ölçme ve değerlendirme, competency, teachers' competency, assessment and evaluation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma; görev yapmakta olan öğretmenlerin; öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme alanında, kendilerini ne düzeyde yeterli algıladıklarını belirlemek ve demografik özellikleri açısından, öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirme yeterliliklerinde farklılaşma olup olmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda; kişisel bilgi formu ve Nartgün (2008) tarafından geliştirilen Öğretmen Ölçme Ve Değerlendirme Genel Yeterlik Algısı Ölçeği'nden oluşan anket formu; 2013-2014 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar il merkezinde bulunan resmi liselerde görev yapan 167 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, ölçme ve değerlendirme yeterliliklerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerin demografik özelliklerine göre ölçme ve değerlendirme yeterliliklerinin incelenmesinde ise t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda lise öğretmenleri, ölçme ve değerlendirme konusunda kendilerini çok yeterli görmeseler de orta düzeyin üzerinde yeterli gördükleri, en düşük yeterli gördükleri ölçme ve değerlendirme boyutunun istatistiksel çözümleme ve raporlaştırma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin demografik özellikleri açısından cinsiyetlerine ve branşlarına göre farklılıklar saptanırken, medeni durumları, yaşları, görev ve kurumda çalışma süreleri ile öğrenim durumlarına göre farklılıkların olmadığı belirlenmiştir. Kadın öğretmenler ve matematik branşındaki öğretmenler, kendilerini ölçme ve değerlendirme konusunda daha yeterli algılamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to find out to what extend teachers are capable of assessing and evaluating their students, and to investigate whether there is difference in teachers' assessment and evaluation in terms of demographic features. A personal information form and 'Teacher Assessment and Evaluation General Competency Perception Scale' developed by Nartgün (2008) were applied to 167 teachers working at public high schools in Afyonkarahisar during 2013-2014 academic terms. The data was analyzed via SPSS 21.0. Percentage and frequency scores were used while analyzing the demographic features of the teachers, and mean and standard deviation scores were used while analyzing teachers' competency in assessment and evaluation of the success of the students. T-test, one-way Anova and Tukey test were used while investigating teachers' competency in assessment and evaluation of the success of the students in terms of demographic features. As a result, it was found out that high school teachers feel themselves capable of assessment and evaluation above the average although they do not feel totally capable, and that the field they feel the least capable of is the statistical analysis and the reporting of the assessment and evaluation. Whereas some difference was found out in terms of their gender and branches, it was found out that there was no difference in terms of their marital status, age, term of employment in their schools and educational background. Female teachers and mathematics teachers feel more capable of assessment and evaluation.