Phlomis physocalyx ve Phlomis oppositiflora türlerinde genetik varyasyonun belirlenmesi
Determination of genetic variation within Phlomis physocalyx and Phlomis oppositiflora
- Tez No: 306790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL YÜZBAŞIOĞLU, DOÇ. DR. M. YAŞAR DADANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: RAPD, ISSR, PZR, genetik varyasyon, Phlomis, physocalyx, oppositiflora, RAPD, ISSR, PCR, Genetic variation, Phlomis, physocalyx, oppositiflora
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu çalışmada, endemik olan Phlomis physocalyx ve Phlomis oppositiflora türlerindeki tür içi genetik varyasyon düzeyi ve bu iki türün arasındaki melezleşme RAPD ve ISSR markırları ile incelenmiştir. Ayrıca, moleküler yöntemlere ilave olarak, örnekler 28 morfolojik karakter ve polen verimlilikleri bakımından da incelenmiştir. 15 RAPD primerinden 134 polimorfik ve 1 monomorfik bant elde edilirken 14 ISSR primerinden ise 128 polimorfik bant elde edilmiştir.Nei'nin genetik çeşitlilik indeksi RAPD için 0,14-0,32 aralığında, ISSR için 0,06- 0,37 aralığında; Shannon indeksi RAPD için 0,17-0,49 aralığında, ISSR için 0,09- 0,54 aralığında; polimorfik lokus yüzdesi RAPD için %28-94 aralığında, ISSR için %16-95 aralığında gözlenirken, moleküler varyans analizi (AMOVA) sonucuna göre toplam varyansın RAPD yöntemine göre %74'ü populasyon içerisinde gözlenirken % 28'i populasyonlar arasında, ISSR yöntemine göre ise %78'i populasyon içerisinde gözlenirken % 23'ü populasyonlar arasında gözlenmiştir. Populasyonlar arasındaki Nei (1972)' genetik mesafe değerlerine dayalı olarak kurulan UPGMA dendrogramı incelendiğinde 1969 ve 1954 populasyonları hariç diğer populasyonlar kendi türleri altında toplanmışlarken melez olduğu düşünülen populasyonlar iki tür arasında mozaik oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, level of genetic variation within endemic species, Phlomis phsocalyx, Phlomis oppositiflora and hybridization between these two species were investigated by using RAPD and ISSR markers. 11 populations (309 individuals) of P. phsocalyx, P. oppositiflora and their hybrids were used in the current study. 262 polimorfic and 1 monomorfic RAPD?s and ISSR?s bands were obtained. In addition, 309 individuals were identified via 28 morphological characters and pollen fertility of population was estimated.Nei (1972)?s genetic variation ranged from 0,14 to 0,32 for RAPD analysis and from 0,09 to 0,54 for ISSR analysis. Shannon index varied 0.17 to 0.49 for RAPD analysis and 0.09 to 0.54 for ISSR analysis. Percentage of polimorfic loci varied from 28 % to 94 % for RAPD analysis, 16 % to 95 % for ISSR analysis. Molecular variation analysis (AMOVA) indicated that 76 % of total variance were within populations and 25 % of total variance were among populations. At the populations level, the highest genetic variation was observed in hybrid population. However. the level of pollen fertility was the lowest in hybrid population. When the UPGMA dendrogram constructed based on the Nei (1972)?s genetic distance value examined, except for 1969 and 1954 populations, all populations were clustered under their species. However, hybrid population clustered between two parent species.