Gediz nehri bazı su kalite parametrelerinin zamansal ve mekansal değişimi
Spatial and temporal variation of some water quality parameters in Gediz river
- Tez No: 307482
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER ANAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gediz Nehri, su kalitesi, trend, Mann-Kendall testi, Mevsimsel Kendall testi, Bölgesel Kendall testi, Bölgesel Mevsimsel Kendall testi, Gediz River, water quality, trend, Mann-Kendall test, Seasonal Kendall test, Regional Kendall test, Regional Seasonal Kendall test
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada, Gediz Nehri bazı su kalite parametrelerinin zamansal ve mekansal değişimleri Mann-Kendall veya Mevsimsel Kendall, Bölgesel Kendall ve Bölgesel Mevsimsel Kendall testleriyle incelenmiştir.Çalışmada, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından izlenen 8 istasyon ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) tarafından izlenen 3 istasyona ait su kalitesi verileri kullanılmış ve tüm istasyonlar için elektriksel iletkenlik (EC), sodyum (Na), sodyum adsorbsiyon oranı (SAR), potasyum (K), kalsiyum+magnezyum (Ca+Mg), sülfat (SO4), klor (Cl), bikarbonat (HCO3) ve pH parametrelerinde trend analizi yapılmıştır. Ancak, biyolojik oksijen ihtiyacı (BOD5), kimyasal oksijen ihtiyacı (COD), çözünmüş oksijen (DO), orto-fosfat (o-PO4) ve nitrat azotu (NO3-N) parametrelerinde sadece DSİ istasyonları için trend analizi yapılmıştır.Analiz sonuçlarına göre; pek çok istasyonda BOD5, o-PO4, EC, Ca+Mg, SO4 ve HCO3 parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı artan yönde trend ve bazı istasyonlarda Na, SAR, K ve pH parametrelerinde anlamlı azalan yönde trendler belirlenirken, COD, DO, NO3-N ve Cl parametrelerinde anlamlı trendler görülmemiştir. Çalışmanın sonucunda, Gediz Nehri sularının sulama suyu olarak kısmen kötüleşme kısmen de iyileşme eğilimi içerisinde olduğu, fakat sucul yaşam için ötrofikasyon tehlikesinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, spatial and temporal variations of some water quality parameters of Gediz River were evaluated applying Mann-Kendall or Seasonal Kendall, Regional Kendall and Regional Seasonal Kendall tests.In the study, some water quality parameters, 8 monitoring stations observed by State Hydrolic Works and 3 monitoring stations observed by Electrical Power Resources Survey and Development Administration, were used. Trend analysis were applied in electrical conductivity (EC), sodium (Na), sodium adsorption ratio (SAR), potasium (K), calsium+magnesium (Ca+Mg), sulfate (SO4), chloride (Cl), bicarbonate (HCO3) and pH at all stations, but biological oxygen demand (BOD5), chemical oxygen demand (COD), dissolved oxygen (DO), orthophosphate (o-PO4) and nitrogen (NO3-N) was analysed only at State Hydrolic Works stations.According the trend analysis results, a statistical significant upward trend was detected in BOD5, o-PO4, EC, Ca+Mg, SO4 and HCO3 parameters at mostly stations. On the other hand, downward trend was detected in Na, SAR, K and pH parameters at some stations, while COD, DO, NO3-N and Cl show no trends.The results of the study, the surface water quality of Gediz River is partly deteriorated and partly ameliorated as a irrigation water but eutrophication risks are increased for aquatic life.