Kornea kalınlığının kuru göz ile ilişkisi ve psödoeksfoliasyonun kornea kalınlığı ve kuru göze etkisi
Relationship between corneal thickness and dry eye and the effect of pseudoexfoliation on corneal thickness and dry eye
- Tez No: 307634
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: santral kornea kalınlığı, kuru göz, psödoeksfoliasyon, Central corneal thickness, dry eye, pseudoexfoliation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Santral kornea kalınlığının (SKK) kuru göz ile ilişkisinin olup olmadığını ve psödoeksfoliasyon materyalinin kornea kalınlığı ve kuru göze etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 520 mikron (?m) altı SKK değerine sahip 50 hastanın 100 gözü ve 520 ?m üzeri SKK değerine sahip 50 hastanın 100 gözü ile psödoeksfoliasyon materyali saptanan 45 hastanın 70 gözü olmak üzere toplamda 145 hastanın 270 gözü alındı. Tüm gözlerin gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), Schirmer testi sonuçları kaydedildi ve SKK değerleri ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Psödoeksfoliasyon olmayan olgulardan, SKK değeri 520 ?m ve altında olan grubun sağ gözlerindeki ortalama Schirmer değeri; 13,18± 8,77 mm, sol gözlerindeki değer ise 14,08±8,73 mm idi. GKZ için değerler ise sağ göz için 11,64±6,34 sn, sol göz için ise 12,60±6,00 sn idi. SKK değeri 520 ?m üzeri olan olgularda ise bu değerler sırasıyla 16,30±9,00 mm, 17,02±8,48 mm, 16,82±7,68 sn, 16,96±7,49 sn idi. GKZ değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Psödoeksfoliasyon sendromu (PES) olan grupta ortalama sağ SKK, sol SKK, sağ Schirmer, sol Schirmer, sağ GKZ, sol GKZ sırasıyla; 510,6±31,09 ?m, 518,43±32,07 ?m, 12,47+7,92 mm, 10,76±6,07 mm, 10,5±4,59 sn, 10,64±5,27 sn iken, PES olmayan grupta ise 528,72±37,3 ?m, 528,84±35,82 ?m, 14,74±8,98 mm, 15,55±8,69 mm, 14,23±7,47 sn, 14,78±7,10 sn idi. Bu değerlendirmede sağ GKZ, sol GKZ ve sol Schirmer değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı iken, diğer parametreler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: İnce kornea ile kuru göz arasında pozitif yönde bir korelasyon mevcuttur. Psödoeksfoliasyon ise hem kendisi korneada incelmeye yol açarak ve hem de gözyaşı filmini etkileyerek daha fazla kuru göz oluşumuna yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate whether there is a relationship between central cornea thickness (CCT) and dry eye and also to evaluate the effect of pseudoexfoliation material on CCT and dry eye. Material and Methods: We studied 270 eyes of 145 patients; 100 eyes of 50 patients who have CCT value under 520 micron (?m), 100 eyes of 50 patients who have CCT value above 520 ?m and 70 eyes of 45 patients who have pseudoexfoliation material. Tear film break-up time (BUT), Schirmer test results and CCT value of all eyes were recorded. Results were analyzed with SPSS package programme. Results: In patients whom CCT value under 520 ?m and without pseudoexfoliation material, mean Schirmer test scores were 13,18±8,77 mm in right eyes and 14,08±8,73 mm in left eyes. BUT test scores were 11,64±6,34 second in right eyes and 12,60±6,00 second in left eyes. In group having CCT value above 520 results were 16,30±9,00 mm, 17,02±8,48 mm, 16,82±7,68 second, 16,96±7,49 second respectively. BUT values in first group were significantly lower. Mean right CCT, left CCT, right Schirmer test result, left Schirmer test result, right BUT, left BUT were 510,6±31,09 ?m, 518,43±32,07 ?m, 12,47+7,92 mm, 10,76±6,07 mm, 10,5±4,59 second, 10,64±5,27 second respectively in pseudoexfoliation group and were 528,72±37,3 ?m, 528,84±35,82 ?m, 14,74±8,98 mm, 15,55±8,69 mm, 14,23±7,47 second, 14,78±7,10 second respectively in group without pseudoexfoliation. Although the difference between right BUT, left BUT and left Schirmer test result value was significant, the difference between other parameters was not significant. Conclusion: There is a positive correlation between thin cornea and dry eye. And the pseudoexfoliation is not only make cornea thin, but also effect tear film and thus may worsen dry eye.