Lojistik faaliyetlerde dış kaynak kullanımı: Adana ilinde faaliyet gösteren işletmeler üzerine bir uygulama
The use of outsourcing in logistics activities: A study on firms in Adana
- Tez No: 307699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVHİDE OYA ÇETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, dış kaynak kullanımı, üçüncü parti lojistik, Logistics, outsourcing, third party logistics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Lojistik faaliyetler; işletmelerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir konu haline gelmiştir. İşletmeler eş zamanlı olarak üretim faaliyetleri ve pazarlama etkinliklerinin yanı sıra lojistik birimlerine de önem vermek zorundadır. Lojistik faaliyetlerinin başarısı da, işletme performansına katkıda bulunabilecek her tür teknolojiyi yapılandırmak ve müşteri memnuniyetini sağlayacak çözümler üretebilmelerine bağlıdır. Yapılan araştırmalar isletmelerin maliyetleri azaltmak, ana yetkinliklere odaklanmak, esnekliği artırmak, lojistik faaliyetleri için sermaye harcamalarını azaltmak, lojistik faaliyetlerinin daha uygun raporlanmasını sağlamak, bilişim teknolojilerinin kullanılmasını sağlamak, kaliteyi artırmak, dış pazarlarla bağlantı kurmak ve yüksek düzeydeki bilgi ve beceri ihtiyacını azaltması gibi nedenlerden dolayı üçüncü parti lojistik faaliyetlerinden yararlanmak istediklerini göstermiştir. Bu çalışmada Adana ilinde faaliyet gösteren çeşitli firmaların lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımını değerlendirmeye yönelik bir uygulama yer almaktadır. Adana ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalara anket yapılmıştır. Anket çalışması ile firmaların bu hizmeti tercih edip etmedikleri ve firmaların tanımlayıcı özellikleri ile bu hizmeti satın almaları arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Buna ek olarak çalışmada lojistikte dış kaynak kullanan işletmelerin aldıkları hizmetlerin değerlendirilmesine yönelik analizler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics activities is a really important subject for firms because these activities affect competitiveness of firms directly. All firms has to pay attention for not only production and marketing activities but also logistics. The success of logistics activities relate to technology that contributes operating performances and solutions that produce customer satisfaction. The research carried out indicates that the enterprises would like to benefit from third party logistics activities due to the reasons such as reducing the costs, focusing on the main activities , increasing the flexibility, reducing the capital expenses for logistics activities, reporting the logistics activities in a more appropriate way, providing the use of information technologies, increasing quality, making connections with the foreign markets and lowering the need for higher level information and ability. In this case, there is an emprical study on some firms in Adana to evaluate outsourcing in logistics activities. These firms are questioned by a survey. This survey analyzes firms and their descriptive characteristics and brings out their outsourcing preferences.