Adana endemikleri
Endemi?cs of Adana
  1. Tez No: 307728
  2. Yazar: VELİ ÇELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Endemik, IUCN, Ekoloji, Adana, Endemic, IUCN, Ecology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma kapsamında dünyada yalnız Adana ili sınırlarında bulunan 20 endemik taksondan 11 tanesi ve Scorzonera boissieri Lipschitz. türü arazi çalışmalarıyla 2012-2013 yıllarında aranmış bunlardan Galium pterocarpum Ehrend., Allium gorumsense Boiss., Anthemis antitaurica Grierson, Scorzonera boissieri Lipschitz., Onobrychis beata Sirj. türleri tespit edilerek ekolojik, floristik ve vejetasyon açısından araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda taksonlar için IUCN kategorileri şu şekilde belirlenmiştir; Allium gorumsense Boiss DD, Galium pterocarpum Ehrend. EN (D), Scorzonera boissieri Lipschitz. DD, Anthemis antitaurica Grierson DD, Onobrychis beata Sirj. EN (A1d.) Endemik taksoların dağılışında toprak yapısı ve floristik kompozisyonun etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışma bu endemik taksonlara ilk defa ekolojik bir yaklaşım niteliğinde olup bu taksonların daha iyi anlaşılması için bir adım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Within the context of this research, 11 of 20 endemic taxa, which are found only in Adana province globally, and Scorzonera boissieri Lipschitz. had been searched by field work through the years 2012-2013. Among these 11 taxa, Galium pterocarpum Ehrend, Allium gorumsense Boiss., Anthemis antitaurica Grierson, Scorzonera boissieri Lipschittz., Onobrychis beata Sirj. species are identified and studied from an ecological, floristical and vegetational point of view. As a result of this research, IUCN categories of these taxa are found to be as following: Allium gorumsense Boiss. DD, Galium pterocarpum Ehrend. EN (D), Scorzonera boissieri Lipschitz. DD, Anthemis antitaurica Grierson DD, Onobrychis beata Sirj. EN (A1d.) The structure of soil and floristic composition are observed to be effective in the spread of endemic taxa. This study is a first in evaluating the endemic taxa from an ecological point of view and therefore can be assessed as a step for better understanding the nature of these taxa.