Konsültasyon istenen ve istenmeyen yatan hastaların psikiyatrik morbidite açısından karşılaştırılması.
A comparison of inpatients requested for consultation and not in terms of psychiatric morbidity?
  1. Tez No: 308021
  2. Yazar: ŞEMSİ SONER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: konsültasyon, psikiyatri, komorbidite, consultation, psychiatry, comorbidity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Özdemir, Ş.S. ?Konsültasyon İstenen ve İstenmeyen Yatan Hastaların Psikiyatrik Morbidite Açısından Karşılaştırılması?. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Konsültasyon liyezon psikiyatrisi, genel klinik tıp ve çeşitli uzmanlık alanları ile psikiyatrik ve psikososyal durumlar arası bağlantıları araştıran, fiziksel hastalıklara eşlik eden psikiyatrik bozukluk ve psikososyal sorunların tanısı, tedavisi, izlenmesi ile uğraşan bir bilim dalıdır. Günümüz hastanelerinde dahili ve cerrahi klinikler ile birlikte liyezon psikiyatrisi servislerinin de bulunması fikri yaygınlaşmaktadır. Psikososyal olayların, fiziksel hastalıkların ortaya çıkması, tekrarlaması ve kontrolünün güçleşmesinde önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Temel hasta popülasyonu, genel hastaneye başvuran ve yatağında ya da ayaktan tedavisi süren dahili ve cerrahi hastalar olan konsültasyon liyezon psikiyatrisi, bu hastaların değerlendirilmesinde, takip ve tedavisinde tıbbi ekibin bir üyesi olarak rol alan multidisipliner bir ekip tarafından uygulanır. Yapılan bir çok çalışmada hastanede yatarak tedavi gören hastalarda %60' a varan oranlarda psikiyatrik belirtilerin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, hastanede yatarak tedavi gören hastaların psikiyatrik belirti şiddetlerinin ve morbiditenin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi' nde yatarak tedavi gören hastalardan 3 aylık süre boyunca istenen psikiyatrik konsültasyonla ardısıra 100 hasta ve kontrol grubu olarak konsültasyon istemiyle aynı zaman diliminde, aynı servislerde yatan 100 hasta alınmıştır. Çalışmamızın sonucunda, araştırma ve kontrol grubunun Hamilton Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Genel Sağlık Anketi ve İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi toplam puan ortalamaları açısından anlamlı fark olmadığını, tanı konma oranlarının araştırma grubunda %78, kontrol grubunda %60 olduğunu, kadın hastaların erkeklere göre Genel Sağlık Anketi puanlarının daha yüksek olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Özdemir, Ş.S. ?A Comparison of Inpatients Requested for Consultation and not in terms of Psychiatric Morbidity?. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Thesis of Specialization in Medicine, Eskişehir, 2012. Consultation and liaison psychiatry is a discipline that explores for the relationships between general clinical medicine with some other fields of expertise and psychiatric and psychosocial conditions. It deals with the diagnosis, treatment and prognosis of psychiatric and psychosocial problems accompanying physical diseases. The idea of corporating liaison psychiatry services with internal and surgical clinics has become widespread. It is known that psychosocial events have effects on the occurrence, relapses and the difficulties in control of physical illness. Liaison psychiatry whose population consists of internal and surgical inpatinets and outpatinets of who apply to a hospital is carried with a multidiscipliner team each having a role in examining, follow-up and treatment. Several researches have pointed to the fact that approximately %60 of inpatients in a hospital have psychiatric symptoms. The aim of this study is to investigate the psychiatriv morbidity and severity of psychiatric symptoms of inpatients in hospitals. Required consultations of 100 consecutive inpatients receiving treatment in Eskişehir Osmangazi Faculty of Medicine Hospital in 3 months were composing the experimental group data and the 100 patients staying in the same services in the same time period were collected as a control group. At the end of the study, there wasn?t any significant difference between experimental and control groups in Hamilton Anxiety Scale, Hamilton Depression Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, General Health Questionnaire, and Global Assessment of Functioning total scores. The percentage of diagnosing was %78 in experimental group while it was %60 in control grup and the scores of women in General Health Questionnaire was higher than men.