Ön kol AVF ameliyatlarında brescia-cimino anastomoz tekniği ile balık ağzı anastomoz tekniğinin AVF fistül başarısına etkilerinin renkli doppler USG ile karşılaştırılması
Comparison of the effects of the brescia-cimino and the fishmouth anastomosis techniques in arteriovenous fistula operations by colour doppler ultrasonography
- Tez No: 308185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT MEŞE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Arteriovenous fistula, Doppler USG, Fishmouth anastomosis technique
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Hemodiyaliz için oluşturulan el bileği arteriovenöz fistüllerde kullanılan iki farklı anastomoz tekniğinin cerrahi başarıya etkisinin Doppler USG ile karşılaştırmakMATERYAL VE METOD: KSÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Kliniğinde 1Ocak 2010-31 Mart 2011 tarihleri arasında Son dönem böbrek yetmezliği olan ön kolda ilk kez AVF ameliyatı yapılan, çalışma kriterlerini karşılayan 40 olgu çalışma kapsamına alındı. Tüm hastaların kliniğimizde tarafımızca preop 1.gün operasyon planlanan kolda Doppler USG ile radiyal arter ve brakiyal arter akımı, sephalik ven çapının ölçümleri alındı. Doppler USG neticesinde damarları normal olan hastalardan Brescia-Cimino anastomoz tekniği uygulanmış 20 hasta 1.grup olarak, Balık Ağzı anastomoz tekniği uygulanmış 20 hasta da 2.grup olarak kabul edildi. İki grup arasında Doppler USG ile arter akımları, arter çapları, venöz çaplar ve AVF akımları karşılaştırıldı.BULGULAR: Ortalama yaş grup 1 de 50,5 ±11,3, grup 2 de 53,5±11,6 yıl olarak bulundu. Hastaların grup 1 de 8'i (%40) kadın,12 si (%60) erkek grup 2 de 6'sı (%30) kadın, 14'ü (%70) erkekti. Preop sefalik ven çapı grup 1 de ortalama 2,48±0,4 mm, grup 2 de ortalama 2,03±0,4 mm olarak bulundu. Preop radiyal arter çapı ortalama olarak grup 1 de 2,46±0,5mm, grup 2 de ise 2,04±0,2 mm olarak bulundu. Hastaların 4. hafta AVF debileri doppler USG ile grup 1 ve grup 2 de ortalama sırasıyla 547±149 ml/dk ve 745±108 ml/dk olarak ölçüldü.TARTIŞMA: Doppler USG incelemesi ile uygun ekstremite ve vasküler yapılar belirlenebilir. Balık ağzı anastomoz tekniğiyle açılan A-V fistüllerde erken dönem komplikasyon oranları ve cerrahi süre klasik Brescia-Cimino anastomoz tekniğine oranla daha düşüktür. Balık ağzı anastomoz tekniği güvenilir ve kullanılabilir cerrahi tekniktir.ANAHTAR KELİMELER: Arteriovenöz fistül, Balık ağzı anastomoz tekniği, Doppler USG
Özet (Çeviri)
Aim: Comparing the success of two different anastomosis technique used in forearm arteriovenous fistulas for hemodialysis by Doppler USGMaterial and methods: 40 patients who admitted to KSU Medicine Faculty, Cardiovascular Surgery Department for their first arteriovenous fistula operation because of end stage renal disease between 1th January 2010 and 31th March 2011 enrolled to study. The flow and diameter measurements of radial-brachial artery and cephalic vein by Doppler USG were applied to all patients preoperatively. Patients were divided into two groups. Group 1, 20 patients with Brescia-Cimino technique; group 2, 20 patients with Fishmouth technique. The artery flow ratios, artery diameter, venous diameter and arteriovenous fistula flow ratios were compared by Doppler USG between two groups.Results: Mean age was 50,5 ±11,3 years for group 1 and 53,5±11,6 years for group 2. Group 1 consists of 8 (40%) women and 12 (60%) men; group 2 consists of 6 (30%) women and 14 (70%) men. Twenty-five (62,5%) patients have DM, 28 (70%) patients have HT in all of the group. Pre-operatively measured mean cephalic vein diameter was 2,48±0,4 mm in group 1, and 2,03±0,4 mm in group 2. Pre-operatively measured mean radial artery diameter was 2,46±0,5 mm in group 1, and 2,04±0,2 mm in group 2. The mean arteriovenous fistula flow at 4th week was 547±149 ml/min for group 1 and 745±108 ml/min for group 2.Discussion: The cephalic vein and the radial artery diameter measured pre-operatively were more predictive for fistula maturation. The appropriate extremity and vascular structures could be determined by Doppler USG. The early complication rates and surgery time for AV fistulas are lower in Fishmouth technique compared to classical Brescia-Cimino technique. Fishmouth anastomosis technique is safe and utilizable for AV fistulas.