Böbrek nakli alıcılarında diyaliz giriş yolunun graft fonksiyonları üzerine etkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the effect of arteriovenous fistula on graft functions in kidney transplant recipients
- Tez No: 541360
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: böbrek nakli, arteriyovenöz fistül, graft fonksiyonu, graft sağkalımı, kardiyovasküler komplikasyon, kidney transplantation, arteriovenous fistula, graft function, graft survival, cardiovascular complication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde başarılı bir böbrek nakli sonrası bir arteriyovenöz (A-V) fistülün açık kalmasının gerekliliği konusunda tartışma devam etmektedir. Bu retrospektif çalışmada böbrek nakli alıcılarında nakil sonrası A-V fistüllerin durumunun, klinik sonuçlarının ve graft fonksiyonu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya merkezimizde böbrek nakli yapılan 247 hasta dâhil edildi. Hastalar nonAVF ve AVF olarak 2 gruba ayrıldı. Sonra A-V fistül olan hastalar 3 alt gruba ayrıldı: Nakil sonrası fistülü kendiliğinden kapananlar (AVFs), açık kalanlar (AVFp) ve cerrahi olarak kapatılanlar (AVFc). Gruplarda hastaların özellikleri karşılaştırıldı. AVF grubundaki hastaların yaşları nonAVF grubundakilerden daha yüksekti. A-V fistül olan 40 hastada fistül nakil sonrası cerrahi olarak kapatılmıştı. Fistül 14 hastada kardiyak yakınmalar, 8 hastada kolda ödem ve 6 hastada enfeksiyon nedeniyle kapatıldı. AVFs ve AVFc gruplarının ortanca nakil süreleri, AVFp grubuna göre daha yüksekti. AVFs grubunda hipertansiyon görülme sıklığı AVFp grubuna göre daha yüksekti. Nakil sonrası A-V fistül ile ilişkili en sık görülen semptomlar efor dispnesi, taşikardi ve hipertansiyondu. En sık görülen bulgular ise tril, A-V kol periferik nabız palpasyonu ve pulzasyon idi. AVFp ve AVFc gruplarındaki ortanca akım hızları, AVFs grubuna göre daha yüksekti. AVFc grubunda sol ventrikül hipertrofisi oranı, AVFs grubuna göre daha yüksekti. AVFs grubunda hipertansiyon görülme sıklığı AVFp grubuna göre daha yüksekti. Hemoglobin düzeyi AVF grubunda daha yüksek bulundu. AVFs grubunda proteinüri varlığı, AVFp grubuna göre daha yüksekti. Hem AVF ve nonAVF grupları arasında hem de nakil sonrası A-V fistülü açık olan 3 grupta son izlemdeki serum kreatinin ve GFH ölçümleri arasında fark bulunamadı. AVF ve nonAVF gruplarında diyalize dönen ve ölen alıcı oranları benzerdi. Sonuç olarak, A-V fistül varlığının graft fonksiyonu üzerine olumsuz bir etkisi olmadığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is still a debate about the necessity of an arteriovenous (A-V) fistula to remain open after a successful kidney transplant. The aim of this retrospective study was to evaluate the effects of A-V fistulas on the clinical outcome and graft function in transplant recipients. A total of 247 patients underwent kidney transplantation in our center were included in the study. The patients were divided into two groups as nonAVF and AVF. The patients with A-V fistula were then subdivided into three subgroups: Subjects with fistula closed spontaneously (AVFs), remained open (AVFp) and closed surgically (AVFc) after transplantation. The characteristics of the patients were compared. The age of the patients in the AVF group was higher than in the nonAVF group. In 40 patients with A-V fistula, the fistula was surgically closed after transplantation. Fistula was closed due to cardiac complaints in 14 patients, edema in 8 patients and infection in 6 patients. The median transplant durations of the AVFs and AVFc groups were higher than those of the AVFp group. The frequency of hypertension in the AVFs group was higher than in the AVF group. The most common symptoms associated with A-V fistula were exercise dyspnea, tachycardia and hypertension after transplantation. The most common findings were thrill, peripheral pulse palpation in A-V fistula arm and pulsation. The median flow rates in the AVFp and AVFc groups were higher than in the AVFs group. The rate of left ventricular hypertrophy in the AVFc group was higher than in the AVFs group. The incidence of hypertension in the AVFs group was higher than in the AVF group. The hemoglobin level was higher in the AVF group. The presence of proteinuria in the AVFs group was higher than in the AVF group. There were no significant differences in serum creatinine and GFR measurements between the AVF and non-AVF groups and between the three groups with open A-V fistula. Dialysis and mortality rates were similar in nonAVF and AVF groups. In conclusion, we did not observe a negative effect of A-V fistula presence on graft function.