İnme hastalarında üst ekstremite sinir iletim çalışması
Nerve conduction study on upper extremity in stroke patients
- Tez No: 308192
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKÇE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu (KTS), İnme, Sinir iletim çalışması, Carpal tunnel syndrome (CTS), Stroke, Nerve conduction study
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: İnme morbiditenin en sık nedenidir. Periferik nöropatiler ve tuzak nöropatileri inme komplikasyonlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Üst ekstremitede median sinirde ortaya çıkan KTS (Karpal Tünel Sendromu) en sık görülen tuzak nöropatisidir. Ulnar sinir ve radial sinir tuzak nöropatileri KTS'den daha nadir görülür.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada altı ay ve daha uzun inme öyküsü olup nöroloji polikliniğe başvuran hastaları ardışık olarak çalışmamıza dahil ettik. Çalışmaya katılan tüm hastalara anamnez, fizik muayene ve nörolojik muayene yapıldı. İnme tarafı belirlendi. Proksimal ve distal kas parezi dereceleri MRC (Medical Research Council) skalasına göre 1'den 5'e kadar değerlendirildi ve NIHS (National Institute of Health Stroke) skalası kaydedildi. Hastaların her iki üst ekstremitesinde median ve ulnar sinirlerin motor ve duyu iletimleri ile radiyal sinir duyu iletimi çalışıldı. Elde edilen değerler sağlam tarafla karşılaştırıldı. Ayrıca parezi derecesi ve NIHS skalası arasında bir korelasyon olup olmadığına bakıldı.Bulgular: Çalışmaya ardışık 25 kadın ve 25 erkek olmak üzere 50 hasta (100 kol) alındı. Hastaların 28'i sağ paretik; 22'si sol paretikti. Sağ paretik hastaların 22'sinde (%78,5) sağ tarafta, 19'unda (%67,8) sol tarafta KTS saptandı. Sol paretik hastaların 16'sında (%72,7) sağ tarafta ve 11'inde (%50) sol tarafta KTS saptandı. NIHS skalası 10 ve daha yüksek hastalarda NIH skalası 10'dan daha düşük hastalara göre KTS varlığı hem aynı tarafta hem de karşı tarafta daha sık bulundu. MRC skalasına göre distal kas gücü parezisi 3/5 ve daha düşük (ağır parezi) olan hastalarda MRC skalası 4/5 ya da silik parezisi olan hastalara göre her iki tarafta KTS oranları hem daha sık hem de daha şiddetli olarak saptandı.Sonuç: NIHS skalası 10 ve daha yüksek olan hastalarda her iki tarafta daha sık KTS saptandı. Distal kas gücü MRC skalasına göre ağır parezi olan hastalarda her iki tarafta KTS daha sık ve daha şiddetli saptandı. Paretik tarafta gelişen spastisite ve kontraktürler, karşı tarafın aşırı kullanılması her iki tarafta da tuzak nöropatisi gelişmesinde önemli rol oynuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Stroke is the most common cause of morbidity. Peripheral neuropathies and entrapment neuropathies consist of the important part of the stroke complications. Carpal Tunnel Syndrome (CTS) which appears in median nerve on upper extremity, is the most kind of entrapment neuropathy. Ulnar nerve and radial nerve entrapment neuropathies are rare compare to CTS.Material and Method: In this study, patients had stroke that is six months or longer applied to outpatient clinic were included. All patient's patient history was taken and physical and neurological examination were done. Paresis side were pointed and according to MRC (Medical Research Council) scala and NIHS (National Institute of Health Stroke) scala were evaluated. Median and ulnar's nerves motor and sensory conduction study and radial nerve sensory conduction study were studied in both upper extremities. The findings in paresis side were compared with the unaffected side. In addition to this, whether a correlation between the findings and degree of paresis or NIHS levels were evaluated.Findings: Fifty consequitive patients 25 male, 25 female (100 arms) were included. 28 of 50 patients had right paresis and 22 of 50 patients had left paresis. CTS in 22 (%78.5) on the right side and 19 (%67.8) on the left side of 28 patients with right paresis were found. CTS in 16 (%72.7) on the right side and 11 (%50) on the left side of 22 patients with left paresis were found. The existence of CTS in both of the affected side and the uneffected side were observed more frequent in patients whose NIHS scala 10 and higher. The ratio of CTS was found both more frequent and more severe in patients whose distal muscle strength paresis 3/5 and lower (severe paresis) according to MRC scala.Conclusion: Bilateral CTS were more frequent found in patients with NIHS scala 10 or more higher. Bilateral CTS were more frequent and more severe whose distal muscle strength was severe paresis according to MRC scala. Spasticities and contractures developing in paresis side overuse of the opposite side might play an important role developing entrapment neuropathy.