Yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında retina pigment epitel dekolmanının görme prognozuna etkisi
The effect of retinal pigment epithelial detachment on visual prognosis in patients with age related macular degeneration
  1. Tez No: 308217
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET ERDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, pigment epitel dekolmanı, görme keskinliği, total makular volüm, santral foveal kalınlık, Age related macular degeneration, pigment epithelial detachment, visual acuity, total macular volüme, central foveal thickness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) hastalarında, retina pigment epiteli dekolmanının (PED) görme prognozuna etkisini değerlendirmek ve görme keskinliği ile PED yüksekliği, makular volüm ve foveal kalınlık arasındaki korelasyonu incelemek.Materyal ve Metod: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina biriminde, Ocak 2009- Ekim 2011 tarihleri arasında takip ve tedavi tedavi edilen, 55 yaşın üzerinde, yaş tipYBMD ile birlikte PED'i olan (grup I) 38 hastanın 45 gözü ile PED'i olmayan yaş tipYBMD'ye sahip (grup II) 37 hastanın 45 gözüne ait veriler prospektif olarak incelendi. Hastaların bazal ve tedavinin başlanmasından sonraki 1, 3, 6. ve 12. ay kontrollerindeki görme keskinliği ve Stratus OCT ile ölçülen makular volüm ve santral foveal kalınlık parametreleri tespit edildi ve iki grup arasında karşılaştırıldı. Görme keskinliği ile makular volüm, foveal kalınlık ve PED yüksekliği arasında korelasyon analizi yapıldı.Bulgular: Hastaların, ortalama görme keskinliği ilk muayenede birinci grupta 1.2±0.7 logMAR ve ikinci grupta 1.1±0.6 logMAR; son muayenede ise her iki grupta 1.2±0.7 logMAR olarak tesbit edildi. İki grup arasında, ortalama görme keskinlikleri karşılaştırıldığında kontrollerin hiçbirinde anlamlı farklılık (p>0.05) saptanmadı. Başlangıç ve son kontrollerdeki ortalama makular volüm değerleri birinci grupta sırasıyla 8.02±2.1; 7.25±1.39 mm³ ve ikinci grupta sırasıyla 7.06±1.17; 7.08±1.4 mm³ olarak ölçüldü. İki grup arasında sadece ilk muayenedeki makular volüm değerleri arasında anlamlı (p=0.014) fark saptandı. İlk ve son muayenelerdeki ortalama santral foveal kalınlık PED grubunda sırasıyla 308 µm ve 273 µm; PED olmayan grupta ise sırasıyla 261 µm ve 259 µm olarak tesbit edildi. İki grup arasında 0, 1, 3, 6. ay ve 12. ay kontrollerinde foveal kalınlık değerlerinde istatiksel olarak anlamlı (p>0.05) farklılık saptanmadı. Birinci grupta ilk ve son kontrollerdeki ortalama PED yüksekliği sırasıyla 684 µm ve 602 µm olarak ölçüldü. Bu grupta 0, 1, 3, 6. ay ve 12. ay muayenelerinde tesbit edilen, ortalama düzeltilmiş görme keskinliği, ortalama PED yüksekliği ve santral foveal kalınlık parametrelerinde anlamlı (p>0.05) değişiklik gözlenmedi. Bu grupta ilk ve son kontrollerde, anlamlı (p=0.04) değişiklik gösteren tek parametre ortalama total makular volümdü. İkinci grupta ise kontroller arasında, parametrelerin hiçbirinde anlamlı (p>0.05) farklılık saptanmadı. Birinci grupta sadece ortalama santral foveal kalınlık, düzeltilmiş görme keskinliği ile anlamlı (p>0.05) korelasyon gösteren (12. ay kontrolü hariç) tek parametre olarak tesbit edildi. PED yüksekliği ile görme keskinliği arasında, tedavinin başlanmasından sonraki 6. ve 12. ay kontrollerinde anlamlı korelasyon (r=0.52, p=0.05 ve r=0.57, p=0.03) saptandı. İkinci grupta ise görme keskinliği ile makular volüm ve foveal kalınlık arasında korelasyon bulunamadı (p>0.05).Sonuç: YBMD'de PED gelişiminin komplikasyon oluşmadığı sürece, görme keskinliği üzerine olumsuz etkisi olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the effect of pigment epithelial detachment (PED) on visual prognosis of patients with age related macular degeneration (ARMD) and to investigate the correlation between visual acuity (VA) and the parameters PED height, macular volume, foveal thickness.Material and Methods: The ARMD patients older than 55 years who were treated and followed from January 2009 to October 2011 in Ophthalmology Department of School of Medicine, Karadeniz Technical University, were enrolled in this study. The medical records of forty five eyes of thirty eight patiens with a diagnosis of exudative ARMD with PED (group I) and forty five eyes of thirty seven patients with a diagnosis of exudative ARMD without PED (group II) were prospectively analyzed. At baseline, at months 1, 3, 6 and 12, visual acuity (VA, logMAR), total macular volume (TMV) and central foveal thickness (CFT) measured by Stratus OCT were obtained and comparisons were made between the two groups. PED heights were measured manually. Correlations between the parameters VA and CFT, TMV, PED height were analysed statistically.Results: The mean VA at baseline was 1.2±0.7 logMAR in group I and 1.1±0.6 logMAR in group II and it was 1.2±0.7 logMAR in both of groups at month 12 . There was no statistically significant difference (p>0.05) in VA between the groups at all examinations. The mean macular volume was 8.02± 2.1mm3 at baseline and 7.25±1.39 mm3 at month 12 in group one and 7,06±1,17 mm3 at baseline and 7.08±1,4 mm3 at month 12 in group two. Only the difference in macular volume measured at baseline was statistically significant (p=0.014) between the groups. The mean central foveal thicknesses at baseline and month 12 were; 308 µm and 273 µm respectively in group I and 261µm ve 259 µm respectively in group II. The differences in mean central foveal thicknesses between the groups weren?t statistically significant (p>0.05) at baseline, months 1, 3, 6 and month 12. The mean PED height was 684 µm at baseline and 602 µm at 12 months. In group one, there weren?t statistitically significant differences (p>0.05) in parameters visual acuity, central foveal thickness and PED height between examinations . The difference in mean macular volüme between baseline and month 12 examinations was statistically significant (p=0.04) in group one. In group two, none of these parameters differed significantly (p>0.05) between examinations. There was statistically significant (p0.05) corrrelate with visual acuity.Conclusions: It was determined that, uncomplicated PED did not effect negatively the visual prognosis in patients with exudative ARMD.