Tiroid otoantikoru pozitif olan invitro fertilizasyon hastalarında prednisolon tedavisinin gebelik hızına etkisi
Effects of methylprednisolone therapy on pregnancy rates in women who has high level of antithyroid antibody on in vitro fertilization programme-a retrospective case-control study
  1. Tez No: 308274
  2. Yazar: ŞEFİK GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KARABACAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid otoantikoru, Metilprednisolon, İnfertilite, İn vitro fertilizasyon, thyroid autoantibody, methylprednisolone, infertility, in vitro fertilization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İVF programında, yüksek antitiroid antikoru olan kadınlarda metilprednizolon tedavisinin gebelik oranlarına etkisi- Retrospektif vaka-kontrol çalışması.Son çalışmalarda anti-tiroid antikor pozitifliğinin asiste reprodüktif tedavide düşük gebelik oranları ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Metilprednisolon tedavisi, lokal inflamasyonu azaltmak ve gelişmekte olan embriyo için uygun immun tolerans sağlamak için tavsiye edilmiştir. Önceki çalışmalarda prednizolon ile birlikte asetilsalisilat ya da tiroid hormon tedavi kombinasyonu araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı sadece metilprednisolon tedavisinin, İVF-ET tedavisi alan antitiroid antikor pozitifliği olan kadınlardaki gebelik oranlarının artışına etkisini araştırmaktır. Çalışmamızın bir alt grubu olarak tiroid hormon replasmanı alan hastalar ikincil kontrol grubu olarak ele alınmıştır.Bu retrospektif, vaka-kontrol çalışmada, antitiroid antikor normal sınırların üstünde olan 158 hasta, anti-T > 64 IU/ml ve anti TPO > 57 IU/ml olanlar, araştırmaya dahil edildi ve 3 gruba ayrıldı. Grup 1: 16mg/gün metilprednisolon tedavisi oosit toplanışından itibaren 14 gün verilen ve eğer gebelik var ise 21 gün daha 4mg/gün olarak devam edilen (n=44). Grup 2: levotiroksin-devamli + 16 mg/gün metilprednisolon tedavisi oosit toplanışından embriyo transferine kadar (ortalama 3.7 gün) alt kontrol grubu olarak alındı (n=41). Grup 3: 16 mg/gün metilprednisolon tedavisi oosit toplanışından embriyo transferine kadar (ortalama 3.6 gün) kontrol grubu olarak verilen (n=73).Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşıldı; Prednisolone kullanmak gebelik hizini %32 den %43 e arttirmasina ragmen, bu %11 artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.20). Ortalama standart olarak sadece 3.7 gün metilprednisolon alan hastalar bile normalden daha fazla gebe gebe kalıyor olabilir. Anti T seviyesi, grup 1'de 115,2 ± 121,5 ten 86,85 ± 88,2 ye düşerken, %26 anlamli bir azalma oluşturmuştur (p=0,047). Grup3 te ise 214,3±380,6 den 251,1±444,3 ve istatistiki anlamlı olarak %14 arttığı izlenmiştir (p=0.027).Anti TPO, prednisolone uzun süreli kullanan grupta 658,9±1060,8 den 539,3±907,8 ye % 18 azalmiştir (p=0.007). Grup 3 ise 313,3±682,1 ten 741,6±1343,6 istatistiki olarak %136 anlamlı arttığı izlenmiştir (p=0.000)Prednisolonun uzun süreli kullanımı olup(grup 1) gebe kalmış hastaların Anti TPO düzeyleri, grup 3'ün gebe kalamiyan grubuyla karşılaştırıldığında % 82 anlamli bir düşüş izlenmiştir. Bu bulgu prednizolon uzun süreli kullanımının Anti TPO seviyesini düşürerek gebe kalmaya yardimci oluyor olabilir.Prednisolonun uzun süreli kullanımı olup(grup 1) gebe kalmış hastaların Anti TPO seviyeleri, Anti T seviyeleri ile karşılaştırıldığında, prednisolonu uzun süre almamış ve gebe kalmamış hastaların değerlerine göre % 51.2 daha fazla baskılanmış bulunmuştur. Bu bulgu belki de asil gebelik arttirici etkinin Anti T'den ziyade Anti TPO daki azalmadan kaynaklandığını göstermektedir.Ovülasyon indüksiyonu tekniklerinin indüklediği olası immün mekanizmaların antitiroid antikor düzeylerini yükselttiği ve bu antikorların implantasyonu etkilediği görülmektedir. Bu araştırma sadece kortikosteroidlerle immünterapinin, tiroid otoantikorları yüksek olan İVF-ET tedavisi alan hastalarda oto antikorlari duzeyini azaltarak klinik gebelik oranlarını arttırır hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of methylprednisolone therapy on pregnancy rates in women who has high level of antithyroid antibody on in vitro fertilization programme-A retrospectivecase-control study.In recent studies, antithyroid antibody positivity is found to be related with low pregnancy rates in assisted reproductive therapy. Methylprednisolone treatment is adviced to reduce the local inflamation and achieve moderate immune tolerance for developing embryo. In some studies methylprednisolone, acetylsalicylic acid and tyroid hormone combination treatment is investigated. The aim of this study is to investigate the effect of only methylprednisolone therapy on pregnancy rate in women who are positive for antithyroid antibody and undergo in IVF-ET. In our study, patients who are under thyroid hormone therapy included as a subgroup.A retrospective, case-kontrol study. 158 patients whose antithyroid antibodies are above normal limits; anti-T > 64 U/ml and anti TPO > 57 U/ml were included and divided into three groups. Group 1: 16 mg/day methylprednisolonetreatment wasgiven from oocyte retrieval for 14 days and continued 21 days with 4 mg/day if there is a pregnancy (n=44), Group 2: continuous levotyroxin+16 mg/day methylprednisolone from oocyte retrieval to embryo transfere (3.7 days) was given as a subgroup (n=41), Group 3: 16 mg/day methylprednisolone treatment was given from oocyte retrieval to embryo transfer day (3.7days) as a control group (n=73).As a result of this study it is observed that; using methylprednisolone increased pregnancy rates from 32% to 43%, but this 11% was not statisticaly significant (p=0.20). Patients who use methylprednisolone only 3.7 days may conceive more than normal. In group 1 Anti T levels were decreased from 115,2 ± 121,5 to 86,85 ± 88,2, and statisticaly significant 26% decrease was observed (p=0,047)*.In group 3, from 214,3±380,6 to 251,1±444,3 statisticaly significant 14% increase was observed (p=0.027).Anti TPO levels decreased 18% from 658,9±1060,8,to 539,3±907,8 in group 1 (p=0.007). In group 3 136% increase from 313,3±682,1 to 741,6±1343,6 was found statisticaly significant(p=0.000).If pregnant patients? Anti TPO levels in group 1, compared with patients who aren?t conceived in group 3, a 82% significant decrease was observed. This finding suggests that using prednisolone for long time may increases pregnancy rates with decreasing Anti TPO levels.If pregnant patients? Anti TPO levels in group 1, compared with Anti T levels it is found to decreased 51.2%, more than patients who aren?t take prednisolone long time and aren?t conceived. This finding can be considered as a proof of decrease of Anti TPO levels is more helpful than decrease of Anti T levels.It seems that probable pregnancy induced immune mechanisms increase antithyroid antibody levels and these antibodies effect implantation. This study suggests that immunotherapy with only corticosteroids could improve the clinical pregnancy rates with reducing levels of autoantibody in patients whose antibody levels are high undergo IVF-ET.