G protein sinyal düzenleyici 4 geninin şizofreni ile ilişkisi
Relation of RGS4 gene with schizophrenia
- Tez No: 308276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERESEN YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Psikiyatri, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Psychiatry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, RGS4, SNP, aday gen, genotip, Schizophrenia, RGS4, SNP, candidate gene, genotype
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç ve hipotez: RGS4 geni, yapılan çeşitli ilişkilendirme ve linkaj analizi çalışmaları sonucunda, şizofreniyle ilişkisi olabileceği düşünülen genlerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, RGS4 geninin SNP' lerinden dört tanesinin [SNP1(rs10917670), SNP4(rs951436), SNP7(rs951439), SNP18(rs2661319)] genotiplerinin belirlenmesi ve saptanan genotiplerin şizofreni hastalığı ile ilişkisinin incelenmesidir.Yöntem: Çalışmaya katılan bireylerden alınan iki cc periferik kandan izole edilen DNA örnekleri, spesifik primerler kullanılarak PCR ile çoğaltıldı. PCR ürünleri DNA dizi analizine gönderildi. Analiz sonuçları klinik bulgularla beraber değerlendirildi.Bulgular: 52 kontrol ve 100 hasta ile çalışıldı. Genotipler için yapılan x2 testi sonucunda p değerleri SNP1' de 0.12, SNP4' te 0.73, SNP7' de 0.10, SNP18' de 0.14 bulunmuştur (p>0.05). Alleller için p değerleri; SNP1 için 0.057, SNP4 için 0.56, SNP7 için 0.06, SNP18 için 0.066 olarak hesaplanmıştır (p>0.05).Sonuç: Çalışmamızda, polimorfik bölgelerdeki değişik allel ve genotiplerin şizofreni varlığıyla arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective and Hypothesis: RGS4 gene is one of schizophrenia candidate genes, which are figured to be related with schizophrenia after various association and linkage studies. The aim of this study is to genotype four of SNPs of RGS4 gene [SNP1(rs10917670), SNP4(rs951436), SNP7(rs951439), SNP18(rs2661319)] and to investigate the association of these determined genotypes with schizophrenia.Methodology: DNA samples, that had been extracted from two cc peripheral blood samples, were amplified via PCR by using specific primers. PCR products were shipped for sequence analysis. Outputs of the analysis were evaluated together with clinical symptoms.Findings: 100 patients and 52 control subjects were studied. As a result of x2 test for genotypes, p values are obtained as 0.12 for SNP1, 0.73 for SNP4, 0.10 for SNP7, and 0.14 for SNP18 (p>0.05). P valeus for alleles were calculated as 0.057 for SNP1, 0.56 for SNP4, 0.06 for SNP7, and 0.066 for SNP18 (p>0.05).Results: In our study, it is indicated that there is no statistically significant association between four SNPs and schizophrenia.