Bel ve bacak ağrısı olan lumbal disk hernili hastalarda nöral mobilizasyonun etkinliği
Effectiveness of neural mobilization in patients who have lumbar disk herniation with low back and leg pain
- Tez No: 308284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL GELECEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Nöral Mobilizasyon, lumbal disk hernisi, bel ağrısı, bacak ağrısı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bel ve bacak ağrısı olanlumbal disk hernili hastalarda nöral mobilizasyonun ağrı, ağrısız kalça fleksiyon derecesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini belirmektirGereç ve Yöntem: Çalışmaya, yaş ortalaması 43.62±13.02 yıl olan toplam 40 lumbal disk hernisi tanısı almış hasta dahil edildi. Alınma kriterlerine uyan hastalar basit rastgele örnekleme yöntemi ile randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Grup I nöral mobilizasyon grubu (n=20), Grup II ise kontrol grubu (n=20) olarak belirlendi. Her iki gruba elektroterapi ve egzersizden oluşan standart fizyoterapi programı uygulanırken, Grup I hastalarına ek olarak nöral mobilizasyon tekniği uygulaması ilave edildi. Standart fizyoterapi uygulaması 15 seans, nöral mobilizasyon tekniği ise Grup I hastalarına hafta da 3 seans toplam 10 seans olacak şekilde uygulandı.Hastalara, tedavi öncesi demografik özellikler, ağrı [McGill Ağrı Anketi (MAA)], fonksiyonel durum [Düz Bacak Kaldırma Derecesi (DBKD)], 5 dk yürüme mesafesi [5 dk yürüme testi (5DKYT)] ve disabilite düzeyi [Quebec Bel Ağrısı Disabilite Ölçeği (QBADÖ)], yaşam kalitesi [(Kısa form SF-36)] ve depresyon düzeyi [Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)] değerlendirmeleri yapıldı. Değerlendirmeler tedavi sonrası ve 3. ayda tekrar edilerek veriler uygun istatistiksel analiz yöntemleri ile karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmanın başlangıcında, iki grup arasında demografik özellikler ve değişkenler açısından anlamlı fark yoktu, gruplar homojendi (p>0.05). Grupların farklı zamanlarda (tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 3. ay) yinelenen ölçümleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Repeated Measure Varyans Analizi testi kullanıldı ve sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05).Sonuç: Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar, bel ve bacak ağrısı olan lumbal disk hernili hastalarda, standart fizyoterapi ile kombine olarak uygulanan alt ekstremite nöral mobilizasyon tekniğinin, ağrısız kalça fleksiyon açıklığı, yürüme mesafesi ve fonksiyonel yetersizlikler üzerine standart tedaviye göre daha etkili olabileceğini ve bu etkinin 3. ayda da devam ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine effects of neural mobilization on pain, painless hip flexion degree, functional state and quality of life in patients who have lumbar herniation with low back and leg pain.Methods: Forty patients who have lumbar disk herniation and mean age?s 43.62±13.02 years, included in this study. Patients who have inclusion criteria were randomly divided into two groups. Standard Physiotherapy and Neural mobilization techniques were applied to Group I (neural mobilization group; n=20) and standard physiotherapy program was applied to Group II (control group; n=20). Standard physiotherapy program composed of electrotherapy and combined exercises programs. Standard physiotherapy was performed 15 treatment sessions to both groups and neural mobilization technique was applied three times in a week and total 10 sessions during treatment for only Group I.Demographic characteristics of all patients were recorded and assessments of pain [McGill Pain Index (MPI)], Straight Leg Raise Degree (SLRD), 5 min-walking distance [5 min walking test (5MWT)], disability level [Quebec Back Pain Disability Scale(QBPDS)], quality of life [(Short form SF-36)] and depression [Beck Depression Invertory (BDI)] were done at the beginning treatment, after treatment and 3 months later. Data were analyzed with statistical methods.Results: At the beginning of study, there was no statistically significance in demographic characteristics and outcome measures between groups and there were homogeneous data between groups (p>0.05).