Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hastalarında evrelere göre egzersiz kapasitesi ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of exercise capacity and health-related quality of life according to stages in patients with non-small cell lung cancer
- Tez No: 308293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri, Egzersiz Kapasitesi, Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi, Non-Small Cell Lung Cancer, Exercise Capacity, Health-Related Quality of Life
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri kanseri (KHDAK) hastalarında egzersiz kapasitesi ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini evrelere göre karşılaştırmaktır.Gereç-Yöntem: Çalışmaya evre II ve II'den küçük (Grup 1, n=17) ve evre II'den büyük (Grup 2, n=35) KHDAK tanılı 52 hasta alındı. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Egzersiz kapasitesi 6 dakika yürüme testi ile sırt-bacak kas kuvveti sırt-bacak dinamometresi ile performans durumları Karnofsky Performans Skalası ile sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi European Organization for Research and Treatment of Cancer Yaşam Kalitesi Anketi ve Kısa Form-36 anketi ile depresyon ve kaygı düzeyi Hastane Anksiyete ve Depresyon skalası ile dispne şiddeti Medical Research Council Skalası ile değerlendirildi.Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kütle indeksi ve sigara tüketim miktarı açısından bir fark olmadığı bulundu (p>0.05). Solunumsal semptom dağılımı ve hastalık hücre tipinin de her iki grupta benzer olduğu kaydedildi (p>0.05). Grup 1'e göre Grup 2 hastalarının FEV1, FVC ve PEF değerlerinin, periferal kas kuvvetinin, yürüme mesafesinin, sağlıkla ilgili yaşam kalitelerinde ise özellikle fonksiyonel kapasite ve ağrı ile ilgili kategori puanlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu saptandı (p?0.05). Anksiyete ve depresyon düzeylerinin her iki grupta benzer olduğu tespit edildi (p>0.05).Sonuç: Evre II'den büyük KHDAK hastalarında evre II ve II'den küçük hastalara göre özellikle solunum fonksiyonlarının ve periferal kas kuvvetinin daha düşük olması nedeniyle egzersiz kapasitesi azalmaktadır. Evre II'den büyük KHDAK hastalarının sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerinde fonksiyonel düzey ile ilgili kategorilerde saptanan azalma, hastaların özellikle egzersiz kapasitelerindeki düşüş sebebiyle yaşam kalitelerinin bozulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare exercise capacity and health-related quality of life parameters according to stages in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC).Material and Method: Fifty-two patients with less than and equal to stage II (Group 1, n=17) and greater than stage II NSCLC (Group 2, n=35) were included. The demographic and clinical characteristics of the patients were recorded. Exercise capacity (6 minute walking test), strength of the back and legs (Back and Leg Dynamometer), performance status (Karnofsky performance status scale), health-related quality of life (European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of life measure and Short Form-36 Quality of Life Questionnaire), depression and anxiety (Hospital Anxiety and Depression Scale), severity of dyspnea (Medical Research Council Scale) were evaluated.Results: No difference was found in age, body mass index and pulmonary symptoms between two groups compared with patients with less than stage II group and greater than stage II group (p>0.05). The distribution of respiratory symptoms and disease cell types were similar in both groups (p>0.05). In Group 2, FEV1, FVC and PEF, peripheral muscle strength, walking distance and health-related quality of life scores especially the category of functional capacity and pain were established significantly lower according to Group 1 (p?0.05). Depression and anxiety levels were comfirmed similar between two groups (p>0.05).Conclusion: In patients with greater than stage II NSCLC, exercise capacity was decreased especially because of lower the respiratory functions and peripheral muscle strength according to less than and equal to stage II group. Reduced exercise capacity affected especially functional level of health related quality of life categories of these patients.