Çocuklarda korozif madde içimine bağlı gastrointestinal kanal yaralanmaları
Gastrointestinal tract injuries due to corrosive substance ingestion in children
  1. Tez No: 308305
  2. Yazar: FİLİZ GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT HAYRİ ÖZOKUTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Korozif madde, özofagus striktürü, mide çıkış obstruksiyonu, Corrosive ingestion, oesophageal stricture, gastric outlet obstruction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Bu çalışmada korozif madde alımına bağlı olarak kliniğimize başvuran hastaların sonuçları retrospektif olarak incelenerek sonuçları literatür ışığında değerlendirilmek amaçlanmıştır.Olgular ve Yöntem: Kliniğimizde 2000-2012 yılları arasında korozif madde alımı nedeni ile başvuran ve kliniğimize yatırılıp takip ve tedavisi yapılan hastalar yaş, cinsiyet, başvuru nedeni, içtiği madde, lezyonun lokalizasyonu, tanı ve tedavi yöntemleri, morbitide ve mortalite açısından değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda korozif madde alımı nedeni nedeniyle takip ve tedavisi yapılan 270 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların 156'sı erkek (%57,8) ve 114'i kız (%42,2) idi. Hastalarımızın korozif madde alımı ile kliniğimize başvuru arasında geçen süren hastalarımızın %57'sinde ilk 2 saat içinde idi. Korozif madde alımı en fazla (%40,7) 0-3 yaş grubunda, ikinci olarak (%32,2) 3-6 yaş gurubunda görüldü. En sık içilen korozif madde kireç çözücü (%28,9) olduğu bulundu. Bunu tuz ruhu (%25,6) ve yağ çözücü (%19,2) izledi. Hastalarımızın en sık muayene bulguları dudak, ağız, orofarenksde şişlik (%66,6), kusma (24,8) ve disfaji (%20,3) idi. 87 hastamıza endoskopi yapıldı.Endoskopi yapılabilen hastalarımızın %34,5'inde Grade 1 yanık, %39,2 olguda grade 2a yanığa raslanıldı. Akut dönemde tüm hastaların beslenmesi kesilip intravenöz sıvı tedavisi verilmiştir. Ek olarak antibitik ve steroid tedavisi başlanmıştır. Takiplerde 56 (%20,7) hastada uzun dönemde özofagus darlığı, 15 hastada(%15,5) mide çıkış obstruksiyonu saptanmıştır.Sonuç: Korozif özofagus ve mide yanıkları çocuklarda, özellikle ilk 6 yaş grubunda, önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Özofagus ve mide yanığının sonuçları göz önüne alındığında önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle özofagus ve mide yanığına neden olan korozif maddelerin, hem üreticiler ve hem de tüketiciler açısından bilinçli şekilde kullanılması oldukça önemli bir durum oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study was retrospective analyses of patients with corrosive ingestion at the route of literatures.Method: From 2000 to 2012 patients with corrosive ingestion were classified. Age, sex, complaints, corrosive substrat, lesion localization, diagnostic and treatment methods,morbidity, mortality were the determining factors of this study.Results: 270 patients (156 male, 114 female) with corrosive ingestion were analysed retrospectively. Time to hospital applying after corrosive ingestion was 2 hours at 57 % of patients. Rate of corrosive ingestion at 0-3 age %40,7 and %32,2 at 3-6 age group. The most frequent factor was lime solvents (28,9%), hidrochloric acid (25,6%) and oil solvents (19,2%) were following it. Clinical features of patients were buccal, oral, oropharingeal oedema (%66,6), kusma (%24,8) and disfagia (%20,3). 87 patients were done endoscopy.Endoscopy revealed grade 1 burn at %34,5 of patients and grade 2a2a burn at %39,2 patients. At the acute phase oral intake was stopped, antibiotherapy and steroid treatment was performed. Oesophageal stricture was established at 56 patients and gastric outlet obstuction was established at 15 patients.Conclusion: Oesophageal and gastric burn with corrosive substrats is an importan health problem of 0-6 age group of children. Oesophageal burns cause high morbidity and mortality. Etiologic agents and other factors of oesophageal and gastric burns should be controlled strictly by producers and public.