Sanat ve şeyleş(tiril)me süreçleri
Art and processes of reification
- Tez No: 308342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞİNASİ TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şeyleşme, Bilgi, Ontoloji, Gnoseoloji, Simülasyon, Sibernetik, Reification, Information, Ontology, Gnoseology, Simulation, Cybernetics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
20. yüzyılın başlarından itibaren hızlı bir biçimde gelişen teknoloji ve bilişimin ortaya çıkardığı iletişim ve kontrol bilimi olan sibernetik, toplumsal alanda dolaşıma giren her türlü bilginin kontrol altına alınabilmesini sağlamıştır. Ancak kontrol altına alınan bilgi, hükümet politikalarının meşruluğunun sağlanması doğrultusunda kullanılmış ve manipülasyona uğratılmıştır. Aynı süreçte, esasında bir bilgi objesi olan estetik obje de benzer biçimde bir araç haline getirilerek manipülasyona uğratılmıştır. Bu manipülasyonlar tıpkı toplumsal alanda olduğu gibi, sanatın ontolojik alanında da gerçeklik sorununu ortaya çıkarmıştır. Manipüle edilen gerçeklik simülasyonlarla işleyebilir hale getirilmek istenmiştir. Ancak yerinden edilen gerçeklik, insan ve değerlerinin şeyleştiği bir varlık alanı ortaya çıkarmıştır. Lukács bu şeyleşme sürecini herhangi bir varlığı onun ait olduğu başka boyutları görmezden gelerek belli bir şey olarak kavramak şeklinde tanımlamıştır.Bu sanat eseri raporunda, toplumsal şeyleşme süreçlerinin bir uzantısı olarak sanat alanında da benzer bir biçimde (özellikle 1940'lı yıllardan sonra ortaya çıkan) sanatçıya ve bazı sanat kurumlarına yapılan büyük yatırımlarla sanatın kimi ideolojik politikaların hizmetine girmesi ile şeyleş(tiril)miş olduğu vurgulanmaktadır.Böyle bir düzlem üzerinden ortaya konan sanat eseri çalışmasında ise şeyleşmiş olan toplumsal yaşamda, şeyleşen birey, beden ve ten, kolay yıpranabilen bir malzeme olan kağıt ile biçimlendirilerek yeniden tüketime sunulmaktadırlar. Bütüncül bir şeyleşme sürecinin irdelendiği bu çalışmalarda aynı zamanda Modern dönem sanatına ait değerlerin, Postmodern dönem ile birlikte yerinden edilişi ile tüketim kültürünün bir nesnesi haline gelen sanat eserinin de özünde şeyleş(tiril)miş olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cybernetic, which occurred at the beginning of 20th century as a result of rapidly developed technology and informatics, as communication and control science provided the possibility of control any information in social realm. However, this kind of information was used to make legitimate politics of governments and was manipulated. Synchronically, during this process, aesthetic object which is in fact an object of knowledge is similarly manipulated by making it a medium. However, this process reveals a problem of reality in realm of existence and ontological realm of art?s existence. Manipulated reality was wanted to shape that functions with simulations. Yet displaced reality revealed an area existence in which human and its values are reificated. Lukacs evaluated this reification process as comprehending any existence as a certain thing ignoring its other dimensions.In this art work report, the emphasis is on art?s reification through subjecting art to some ideological politics as a result of large amount of investment in artists and some art associations (especially after 1940s) similarly in the art area as a continuation of social reification processes.In art works created concerning this context, reificated individual, body, skin in reificated social life, are shaped with an indurable material; paper and re-presented as commodity object. At the same time, in these works reification process is scrutinized as a total reification via displacement of values of Modern period art by postmodern period, reification of art work as an object of consumption culture is emphasized.