TMS-36 Standardı kapsamında varlıklarda değer düşüklüğünün incelenmesi
Analysing the impairment of assets in the Context of TMS-36
- Tez No: 308358
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe Standartları, TMS-36, Varlıklarda Değer Düşüklüğü, Geri Kazanılabilir Tutar, Şerefiye Değer Düşüklüğü, International Accounting Standards, IAS-36, Impairment of Assets, Recoverable Amount, Goodwill Impairment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İşletmelerin mali tablolarını küresel anlamda karşılaştırılabilir ve gerçeğe uygun olarak sunmalarını sağlayan uluslararası muhasebe standartları ile varlıkların defter değerlerinin piyasa değerlerine yaklaştırılması amaçlanmaktadır. TMS-36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü standardı, finansal tabloların gerçeği yansıtabilmesi ve ihtiyatlılık ilkesi gereğince, kapsamına giren varlıkların geri kazanılabilir tutarlarından daha yüksek bir değerden izlenmesinin engellenmesini sağlayan düzenlemeler getirmektedir. Standart; maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar ve şerefiye gibi varlıklara uygulanması, ülkemizdeki mevcut vergi mevzuatından farklı yaklaşım sunması ve işletmeler için yeni bir uygulama olması nedeniyle önem kazanmaktadır.Bu çalışmada, TMS-36 kapsamındaki düzenlemelere ve değerleme ilkelerine açıklık getirmeye, standardın içeriğine ve uygulanmasına ilişkin sorunları tespit etmeye ve çözüm önerileri geliştirmeye çalışılmıştır. Standardın içeriğinde bazı değişiklikler yapılması ve tek düzen hesap planının standardın doğru uygulanmasını sağlamak üzere güncellenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada, TMS-36 standardını uygulamakta olan işletmelere, yatırımcılara ve bağımsız denetçilere yol göstermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The international accounting standards which ensure comparison of financial statements globally and fair presentation are aimed to approach the carrying amounts of assets to their market values. The International Accounting Standard IAS-36, in accordance with the fair presentation of financial statements and principle of prudence, brings arrangements to prevent the assets in its scope to be carried out above their recoverable amounts. The standard draws attention as it is applied to property, plant and equipments, intangible assets and goodwill and brings an approach different from our current tax legislation and new implementation rules for the entities.This paper tries to clarify the valuation principles and arrangements of IAS-36, determine the problems regarding its content and implementation and develop solution proposals in this respect. It is recommended to make changes in the content of the standard and to revise the uniform chart of accounts in order to ensure the correct implementation of the standard. By this study, it is aimed to guide the entities which apply IAS-36, investors and auditors.