Muhasebe standartlarına göre şerefiye değer değişimini etkileyen faktörlerin incelenmesi: BİST 100'de bir uygulama
Analysis of factors affecting goodwill value change according to accounting standards: A practice in BİST 100
- Tez No: 677080
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CAHİT ÇUKACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şerefiye, Şerefiye Değer Düşüklüğü, TMS 36, Goodwill, Goodwill Impairment, IAS 36
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Şerefiye, birleşme ve devralmalar neticesinde ortaya çıkan önemli bir maddi olmayan varlık olup, işletmelerin toplam net varlıklarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle yatırımcılar, bir firmanın maddi olmayan varlıklarını değerlendirmek ve gelecekteki nakit akışlarını tahmin etmek için şerefiye ile ilgili bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Yöneticilerin ve yatırımcıların dikkatini çeken şerefiye değerinde değişim bazı dönemlerde azalma olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda şerefiye değer düşüklüğünde dönemsel olarak meydana gelen bu azalmanın nedenlerinin, kaynaklarının, ulusal muhasebe standartları açısından tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması da zorunlu hale gelmektedir. Türkiye'de muhasebe standartlarının 2005 yılından itibaren halka açık işletmelerde kullanıldığı dikkate alındığında, TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü Standardı'nın nasıl uygulanacağı ve etkileri de incelenmesi gerekmektedir. Varlıklarda değer düşüklüğüne ilişkin bilgiler, bir firmanın işletme kapasitesi ve risklerinin değerlendirilmesiyle ilgili olmalı ve yatırımcılara varlıkların ekonomik değerlerine daha iyi yaklaşma ve yatırımlarının getirilerini tahmin etme konusunda yardımcı olmalıdır. Finansal tabloların önemli bir kısmını oluşturan varlıkları kapsamına alan bu standardın iyi anlaşılması, bu tabloları kullananlara doğru, amaca uygun ve tutarlı bilginin sağlanması bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı Şerefiye Değer Düşüklüğü ve Konsolide Mali Tablolardan belirlenen değişkenler ile arasındaki ilişkinin ortaya konulması, etkilerinin incelenmesi ve işletmelere yol göstermek amacıyla elde edilen bulguların açıklanmasıdır. Araştırma kapsamında Borsa İstanbul'da pay senetleri listelenen Ulusal 100 endeksindeki işletmelerin, 2015 ile 2019 yılları arasında kamuya açıklanan mali tablolarından ve dipnotlarından yararlanarak Şerefiye Değer Düşüklüğünün belirleyicileri üzerinde çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Goodwill is an important intangible asset that arises as a result of mergers and acquisitions and constitutes a significant part of the total net assets of enterprises. Therefore, investors need information on goodwill to evaluate a firm's intangible assets and predict future cash flows. The change in the goodwill value, which attracts the attention of managers and investors, may occur as a decrease in some periods. In this context, it becomes necessary to determine the reasons and sources of this periodic decrease in goodwill impairment in terms of national accounting standards and to take necessary actions. The purpose of this study is to reveal the relationship between the Goodwill Impairment and the variables determined from the Consolidated Financial Statements, to examine the effects and to explain the findings obtained in order to guide businesses. Information on impairment of assets should be relevant to the assessment of a firm's operating capacity and risks, and should assist investors in better approximating the economic value of assets and predicting returns on their investments. A good understanding of this standard, which covers the assets that make up a significant part of the financial statements, is important in terms of providing accurate, appropriate and consistent information to the users of these statements. Within the scope of the research, a study was carried out on the determinants of Goodwill Impairment by using the financial statements and footnotes of the enterprises in the National 100 index, whose shares are listed in Borsa Istanbul, between 2015 and 2019.