İktidar portrelerinin içyüzü
The inner beings of power portraits
  1. Tez No: 308378
  2. Yazar: ŞUAYYİP YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Portre, iktidar, siyasi, resim, hiciv, papalık, portrait, power, political, painting, satire, papacy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanoğluna doğal bir varlık olduğunu unutturan en önemli unsur, hiç kuşkusuz kendini koruma içgüdüsünden kaynaklanan düzen arayışıdır. Gerekliliği ne kadar faydalı ise aşırılığı da o kadar zararlı olan bu olgu başlangıçta yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin içgüdüsel bir talepti. Bu talep sonraları yıkıcı ve yok edici, özgürlüğün düşmanı bir yönetim kültürü oluşturdu. Bu kültür, ruhsal bir varlık olan insanın, manevi duygularını sömüren bir yapıya bürünmüş yani teokratik yönetim biçimlerini doğurmuştur. Toplumların birbirlerine düşman olmaları, doğa kanunlarından daha çok teokratik ve totaliter rejimlerin uyguladığı politikaların sonucudur. Rönesans'ın rekabetçi insan modeli, iştah açıcı bir pazar anlayışını getirirken sömürge devletlerinin emperyalist canavarını doğurmalarına neden olmuştur. İktidarın gerçek yüzü hep gizlenmiş ve topluma iyilik saçan ve cennet vadeden bir kurtarıcı gibi imgelenmiştir. Sanat bu gizli yüzü açığa vuracak yegâne güçtür. Sanatta yeterlik resimlerine ve raporuna iktidarı olumsuzlaştıran düşüncelerle yaklaşıldı. Tarihin tozlu sayfalarında gizlenmiş iktidar portrelerinin amacı sorgulandı. Sanatçıların iktidar portrelerini resmetme yaklaşımlarına, yaşadıkları çağın penceresinden bakıldı. Bu doğrultuda yapılan metinsel araştırmalar ile sanatçıların işlerinden referanslar alınarak resimler oluşturuldu. Sanatçıların resimlerinden, içerik ve biçim yönünden yararlanılarak özgün bir dil oluşturmanın olanakları araştırıldı. Teokratik rejimin temsilcisi olarak Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa portresi üzerinden eleştirel anlatımcı bir dille resimler oluşturuldu. Ayrıca iktidarın içyüzünü açığa çıkaracak biçimler için günümüz siyasi aktörlerin portreleri de ele alındı.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that the most significant factor that makes humankind forget that he is a natural being is his search for order caused by an instinct to protect himself. This search for order, which is initially an instinctive demand for meeting fundamental human needs, is essentially beneficial, but on the other hand, its excessiveness is harmful. In time it causes a governing culture of destructiveness, devastation and violation of freedoms. This culture evolves into a structure exploiting spiritual feelings of humankind, namely, a spiritual creature, thereby giving birth to theocratic governments. The fact that masses have become enemies of each other is not the result of the laws of nature, but of the policies of theocratic and totalitarian regimes. The competitive human model of the Renaissance brought about an appetizing marketing concept, and also it resulted in colonial states' creating their imperial monster. The real being of Power has always been hidden, and has been considered as a benevolent savior who promises people the paradise. Art is the only power to reveal this hidden being. Proficiency in Art Paintings and Report was approached in the framework of views against Power. The goals of Power portraits hidden on the dusty shelves of the history were questioned. The ways the artists painted Power portraits were looked into from their ages? point of views. In this respect, in reference to textual analysis and the artists? works, some paintings were done. The possibilities of establishing a unique language were searched by using the same artists? paintings from the perspective of closeness to the subject as well as from the technical perspective. With reference to the portrait of Pope, The spiritual leader of Catholic Church, as a representative of the theocratic regime, paintings were executed using a critical expressionist language. Among the artistic forms to reveal the inner being of Power, the portraits of contemporary politicians were studied.