Annelerinin gözüyle tutuklu/hükümlü çocukların suça yönelme nedenleri
Causes of juvenile delinquency from the eyes of their mothers
  1. Tez No: 308443
  2. Yazar: AYŞE ÖZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOMANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğunun Nedenleri, Suça Yönelen Çocukların Anneleri, Suça Yönelen Çocuklar, Reasons of Juvenile Delinqueny, Mothers of Juvenile Delinquents, Young Offenders
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, annelerinin gözüyle çocukların neden suça yöneldikleri ve suç davranışına ilişkin annelerin görüş ve düşüncelerinin ortaya çıkarılmasıdır.Araştırma, Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na çocuklarını ziyarete gelen 20 anne ile derinlemesine görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler cezaevinin ziyaret kabul salonunda bulanan ayrı bir odada yapılmıştır. Araştırmada ses kayıt cihazı kullanılmasına ilişkin gerekli izinin alınamaması nedeniyle görüşmeler bir yazman tarafından kaydedilmiştir.Nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada annelerin ve çocuklarının yaşamlarına ilişkin detaylı bilgiler alınmaya çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda, annelere göre çocukların suça yönelmesine neden olan önemli bulgular elde edilmiştir. Bu bulgularda, annelerin çoğunlukla çocuklarının suça yönelme davranışlarını arkadaş çevresi ile yaşanılan çevreye bağladıkları ortaya çıkmaktadır. Annelerin ifadelerinde dikkat çekici bir diğer unsur da, çocukların aile içerisinde sıklıkla fiziksel şiddete maruz kalmaları ve ev içerisinde şiddete tanıklık etmeleridir. Araştırmaya dâhil edilen annelerin neredeyse tamamı çocuklarının cezaevine girmeden önce okulu bırakıp çalıştıklarını belirtmişlerdir. Araştırmada çocukların erken yaşta okulu bırakarak çalışmaya başlamalarının ekonomik yetersizliklere bağlı olduğu saptanmıştır.Araştırmanın sonunda annelerden elde edilen bilgilerden yola çıkarak çocuk suçluluğunun önlenmesine ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the perspective of Juvenile Delinquent?s Mothers for the reasons of heading towards crime.This Research has been performed in ?Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu? through interviewing 20 juvenile delinquents mothers. These interviews were held in a special room of visitor saloon separately. As a special permission was not obtained for voice recording, all the interviews were recorded by hand.In this project the qualitative research is performed to investigate the detailed lives of juvenile delinquents and their mothers. Based on the analyses of datum and obtained results, reasons of heading towards crime are investigated and important findings were obtained. According to these findings through the perspective of mothers, the main reason to heading towards crime is most likely to base on the friends and environment. The other important finding is the abuse of children by their fathers and eyewitness of fathers abusing their mothers. In most of the cases, mothers mentioned that their children also gave up their schooling at early ages and started working. Through this research, it has been understood that children gave up their schooling because of economical problems.This research yield us to understand the reasons why of juvenile delinquents head towards crime. Based on the performed analyses and obtaned results, suggestions are given to prevent juvenile delinquents crime.