Çocuk suçluluğunda arkadaş çevresinin rolü
The role of peers in juvenile delinquency
  1. Tez No: 308529
  2. Yazar: MUALLA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, çocuk suçluluğu, arkadaş çevresi, arkadaş çevresinin etkisi, juvenile, juvenile delinquency, peers, role of peers
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bütün toplumlarda kaçınılmaz bir olgu olan suç, gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda, çocuk suçluluğunda da doğru orantılı bir artış gözlenmektedir. Özellikle, ülkemizin kanayan bir yarası olan çocuk suçluluğundaki artışa neden olan birçok etken vardır. Bunlar arasında, sosyo-kültürel farklılıklar, sosyal nedenler, ekonomik yetersizlikler, bireysel sorunlar, eğitim durumu sayılabilir. Suçu açıklayan kuramlarda bu ve daha buna benzer birçok etkenden söz edilmektedir.Çocuk suçluluğunda arkadaş çevresinin rolü konulu bu araştırmanın amacı; öncelikle çocukların sosyo-demografik özelliklerini belirlemek, sonrasında onların arkadaş çevresiyle olan ilişkilerini irdelemek ve bu ilişkilerin suça yönelmede ne denli etkili olduğunu ortaya çıkarmaktır.Araştırma, Yalova'da 300 kişilik bir ilköğretim okulunda 152 kişilik bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yaşları 10 ila 15 arasında değişen 5, 6,7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrencilere 50 soruluk anket formları verilmiş, daha sonra çıkan anket sonuçlarına göre seçilen 10 kişiyle mülakat yapılmıştır. Anket verilerinin çözümlenmesinde SPSS 17 istatistik programı kullanılarak, çapraz tablo ve ki-kare analizlerine başvurulmuştur. Mülakat analizi için ise, ses kaydına alınan bütün mülakatların transkripsiyonu edinilerek, bütün öğrencilerin ortak veya benzer söylemleri doğrultusunda kategoriler oluşturularak kategorilendirme yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Delinquency that is an inevitable phenomenon increases day by day. Accordingly, it is observed that there is a direct proportional growth in juvenile delinquency, too. There are many factors causing increase in juvenile delinquency which is a plague spot especially in our country. Socio-cultural differences, social causes, economical insufficiencies, personal problems, or education issue can be mentioned among those factors. In theories explaining delinquency, much more factors like those are stated.The purpose of this research which is named as the role of peers in juvenile delinquency, is firstly, implying the children?s socio-demographic features, then examining their relationships with their friends, and searching out that how these relationships affect a tendency of delinquency.The research is carried out in a secondary school of 300 students in Yalova with a sample of 152 students. The children?s age range is 10-15 and they are in 5, 6, 7 and 8. grades. They are given 50 questioned questionnaires and according to results of these questionnaires, 10 students are chosen for an interview. For analyzing questionnaires, by using SPSS 17 which is one of a statistic program, crosstab tables and chi-square analysis are used. In order to analyze interviews, firstly, all interviews that were recorded are transcribed and then by creating categories toward the common or similar expressions of all students, categorization technique is used.