An analysis of Turkey's participation to United Nations Peacekeeping Operations between 1990 and 2017
1990 ve 2017 yılları arasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonlarına katılımının incelenmesi
- Tez No: 599102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN DUYGULU ELCİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler barış gücü operasyonları, Sert-Yumuşak Güç, Orta Güç (Middle Power), Yeni Osmanlıcılık, Yeni İslamcılık ve Türkizm, UN peacekeeping operations, Foreign Policy, Hard-Soft Power, Middle Power, Neo-Ottomanism, Neo-Islamism and Turkism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Son zamanlardaki literatür Türkiye'nin barış gücü operasyonlarına katılımının özellikle de Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen barış gücü operasyonlarına katılımının 2003 ve 2017 yılları arasında 1990 ve 2002 yılları arasına kıyasla arttığını tartışmaktadır. Bu tez bu yıllar arasında gerçekten böyle bir artışın olup olmadığını, şayet böyle bir artış varsa bu artışın nedenlerinin neler olabilceğini bulmayı amaçlamaktadır. Toplanan data ışığında, bu tez Türkiye'nin BM barış gücü operasyonlarona katılımının 2003 ve 2017 yılları arasında 1990 ve 2002 yılları arasına göre arttığını savunmaktadır. Literatürde bu artışın nedenleri bazı yazarlar tarafından ülke içindeki nedenlerle, bazıları tarafından ise uluslararası bir nedenle açıklanmıştır. Ülke içindeki nedenler şu şekildedir: Daha aktif dış politika, artan yumuşak güç kullanımı, artan Yeni -Osmanlıcılık, Yeni-İslamcılık ve Türkizm. Uluslararası neden ise orta güçteki devletlerin, özellikle Soğuk Savaş'tan sonra meydana gelen barış gücü operasyonlarına artan gönüllü katılımlarıdır. Ben bu çalışmada, bütün bu argümanları kendi oluşturduğum datamla kıyasladım ve datamın bu argümanlardan hangilerini doğrulayıp doğrulamadığını analiz ettim. Buna göre, bu çalışma Türkiye'nin son yıllarda artan BM barış gücü operayonlarındaki rolü ile daha aktif dış politikası ve artan yumuşak güç kullanımı arasında ilişki kurulabileceğini gözlemlenmiştir. Ayrıca, artan Yeni-Osmanlıcılık ve Yeni-İslamcılık ile bu durumun açıklanamayabileceğini öne sürmekle beraber, Türkizm ile ilgili yeterli data olmadığı için bu konuda bir yorum yapılmamıştır. Son olarak, Türkiye de orta güçte bir devlet olduğu için, BM operasyonlarındaki artan rolü ile orta güçteki devletlerin barış gücü operasyonlarına katılımı arasında bir bağ kurulabilse de diğer orta güçteki devletler kadar aktif katılım sağlanmadığı için asıl nedenin bu olmayabileceği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is argued in recent literature that Turkey's contribution to peacekeeping operations, especially UN peacekeeping operations has risen between 2003 and 2017, compared to 1990 and 2002. Thanks to collected data, this thesis aims to find whether Turkey's contribution to peacekeeping operations, especially UN peacekeeping operations really increased, and if there is such an increase, what the reasons for it could be. In the light of collected data, this thesis advocates there is an increase in Turkey's participation in UN peacekeeping operations between 2003 and 2017, compared to 1990 and 2002. In the literature, some authors explain this rise with domestic factors, while some others claim international factor. Domestic reasons are demonstrated as follows: More proactive foreign policy which stresses soft power, the rise of neo-Ottomanism, neo-Islamism and Turkism; International factor is that middle powers' willingness to participate in peacekeeping operations after the end of the Cold War. I compared all these arguments with the data I collected, and analyzed which arguments can be supported. Then, the study showed that more proactive foreign policy which emphasizes soft power could be impacted on Turkey's increased role in UN peacekeeping operations. Additionally, the rise of Neo-Ottomanism and Neo- Islamism could not explain the reasons behind the rise in Turkey's participation to UN peacekeeping missions. Also, due to lack of findings on whether Turkism affected or did not affect on Turkey's increased attendance to UN peacekeeping operations, the thesis did not comment anything on this issue. Lastly, it is claimed since Turkey is also a middle power, the rise in Turkey's attendance to UN missions could be associated with the middle powers' voluntarism to contribute to UN missions, but since Turkey did not take active role in missions like other middle powers, this was not given as an actual reason for this issue.