Konut iç mekân mobilya ve donatısında teknolojik gelişmelerin ve değişen tasarım kriterlerinin mekana yansıması
Changes in technology and design criteria in furniture and fittings appearing in houses and their reflection in interior space
  1. Tez No: 308576
  2. Yazar: HANDE AYANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. M. HAKAN ERTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Konut İç Mekân, Mobilya ve Donatı Biçimlenmesi, Teknolojik Gelişmeler, House, Interior Space of the House, Formation of Furniture and Fittings, Technological Developments
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada, insanoğlunun kişisel barınma eylemini gerçekleştirdiği konutun iç mekanında bulunan mobilya ve donatı elemanlarının, teknolojik gelişmelerle biçimlenişi ve bu biçimlenişine etki eden faktörler incelenmiştir. Tezin amacı, Endüstri Devrimi'ni bir dönüm noktası kabul edilerek, teknolojik gelişmelerin donatım elemanlarıyla etkileşimini ve bu doğrultudaki tasarımların konut iç mekanına yansımalarını ortaya koymaktır. Tez çalışmasında, donatım elemanlarından önce barınmanın gerçekleştiği konutun tarihsel gelişimiyle konutta mekân örgütlenmesi anlatılarak, örnekler verilmiştir. Teknolojik gelişmelerin takibinin güçleştiği bir dönemi yaşadığımız göz önünde alınarak, tezin son bölümünde teknolojinin günümüz konut iç mekanına yansıması incelenmiştir.Birinci bölümde, barınma kavramı irdelenerek konut olgusunun, tarih öncesi zamandan günümüze kadar olan dönemde gelişimi anlatılmıştır. Bu gelişim, Endüstri Devrimi öncesi ve sonrası olmak üzere ayrılmıştır.İkinci bölüm, mekân kavramının, mekân üretiminin ve mekân örgütlenmesinin irdelenmesiyle başlamıştır. Sonrasında, mobilya ve donatı kavramıyla ilgili bilgilendirme yapılmıştır. Konut iç mekân donatım elemanlarının biçimlenişi üzerine yoğunlaşan bu bölümde, iç mekânda gereksinimlere, kullanıcıya ve malzemeye yönelik olmak üzere biçimlenme süreci üç başlık altında incelenmiştir.Üçüncü bölümde, tezin önemini vurgulayan teknoloji kavramının ve teknolojik gelişmelerin dönemsel süreçteki ilerlemeleri ele alınmıştır. Teknolojik gelişmelerin konut iç mekân üzerinde yarattığı değişimlere de değinilen bu bölümde, iç mekan donatılarının tasarımına etki eden teknolojik faktörler sıralanmıştır. Teknolojik gelişim doğrultusunda, konut iç mekân mobilya ve donatısı, birinci bölümde olduğu gibi Endüstri Devrimi öncesi ve sonrası olmak üzere ayrılarak bu dönemlere ait örnekler verilmiştir.Dördüncü bölümde, bir önceki bölümün sonunda kısaca değinilen günümüz teknolojik gelişmelerin iç mekanı ve donatım elemanlarını şekillendirmesini daha detaylı ele alarak, örneklerle zenginleştirilmiştir.Tezin sonucunda tüm bölümlerde yapılan incelemeler ışığında konunun değerlendirilmesi yapılmıştır. Konut iç mekân donatım elemanları ele alınarak bu ürünlerin, teknolojinin sağladığı imkanlar eşliğinde şekillenmesi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the impact of the technological developments as well as the criteria to design indoor fittings on the interior space of the houses before and after Industrial Revolution. In this context, first the historical development of dwelling and the organization of space are explained with some examples. Later, interior fittings of houses are addressed in terms of different factors. The final part of this research deals with the interiors of houses today affected by technology.The thesis has been divided to the following sections detailed:In the first section, a brief account is provided as to dwelling and its development from the pre-historic era until today. This development is examined as before and after the Industrial Revolution.The second section begins with the concept, production and organization of space and information regarding the furniture and fittings. Here three main headings will be discussed: the formation process of necessity, users and material.In the third section, the concept of technology and the process of technological developments are explained in terms of periods, thus emphasizing on the subject of this thesis. In this part, the technological factors affecting the design process of the fittings are listed along with changes in technology contributing to innovations in the interior space. Similar to the first section, the historical development of the indoor fittings are divided into two parts - before and after the Industrial Revolution ? with a number of related examples.In the fourth and final section, the thesis focuses in detail on today?s rapidly-advancing technological innovations which form the indoor furniture and fittings of houses.At the conclusion of this thesis, and taking into account what has been discussed throughout the paper, the subject is evaluated with regard to the emergence of interior fittings as well as the development of new products for houses by means of technology.