Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı mezunlarının mezun oldukları programa ilişkin görüşleri
Alumni survey of Psychological Counseling and Guidance Undergraduate Program at the Hacettepe University in Turkey
- Tez No: 308575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ERGENE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mezun, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Lisans, Alumni, Counseling and Guidance, Undergraduate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmanın amacı, Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Mezunlarının Mezun Oldukları Programa İlişkin Görüşlerinin, cinsiyet ve çalışma alanları, sahip oldukları unvanlar, aylık maaşları, kurum türleri, mezuniyet yılları değişkenleri açısından incelenmesi ve verilen eğitimin mezunlar tarafından mesleki deneyimleri bağlamında nasıl değerlendirildiğinin belirlenmesidir.Araştırmada veri toplama aracı olarak, uzman görüşleri alınarak oluşturulan ?Mezun İzleme Anketi? kullanılmış ve 1986-2009 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi PDR Lisans Programı'ndan mezun olan 1052 mezun arasından, ankete katılan 203 mezun üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 10 paket programı kullanılarak Varyans Analizi, t testi ve ? 2 testi ile sınanmıştır. Diğer değişkenlerden elde edilen bilgilere ilişkin betimes analizler gerçekleştirilmiştir.Hacettepe Üniversitesi PDR Lisans Programı'ndan mezun olanların meslek yaşamlarının ilk yıllarında dershanelerde, ilerleyen yıllarda ise genellikle devlet okullarında, rehberlik araştırma merkezlerinde ve özel okullarda görev yaptıkları ve tamamına yakınının, mezun oldukları alanla ilgili bir işte çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Kadın PDR uzmanları genellikle anaokulu, temel eğitim I. ve II. Kademede; erkek mezunlar ise lise ve rehberlik araştırma merkezlerinde yoğunluklu olarak çalışmaktadırlar.Mezunların PDR lisans eğitimleri ile ilgili değerlendirmeleri, lisans programı esnasında en çok öğrenci ile kurulan iletişimden memnun kaldıkları, yabancı dil eğitimini PDR lisans eğitiminde çok gerekli gördükleri; hatta ?hazırlık sınıfı? konulmasının çok yararlı olacağına inandıkları biçiminde ortaya çıkmıştır. Mezunların, uygulama laboratuarlarının fiziksel yeterliliklerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladıkları görülmüştür.Mezunların meslek yaşantılarında sıklıkla davranış problemleri, gelişim sorunları, arkadaşlık ilişkileri, mesleki rehberlik, kaygı ve iletişim becerileri ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldıkları belirlenmiştir. Özellikle 2000 yıllardan sonra Hacettepe Üniversitesi PDR Lisans Programı'ndan mezun olanların kendilerini mesleki alanda daha yeterli gördükleri ve mezunların % 96'sının bu program kendi yakınlarına da önerebilecekleri saptanmıştır. Daha donanımlı mezunların verilebilmesi için PDR Lisans Programı'nın gözden geçirilmesine ve güncellenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the views of Hacettepe University Psychological Counseling and Guidance Undergraduate program graduates about their own program concerning their gender, professional title, level of income, type of working institutions and graduation year, and to find out the impact of undergraduate training program on their career.The data has been gathered by using ?Alumni Survey Questionnaire? as self-administred instrument and individual interviews. The survey has been applied to 203 graduates of 1052 alumni graduated from Hacettepe University Psychological Counseling and Guidance Undergraduate Program in between 1986-2009 academic years. The data was analyzed by statistical tests such as ANOVA, t-Test and Chi-Square tests using SPSS 10 statistical program.Nearly all of the graduates work in the areas related to their own departments. Hacettepe University Psychological Counseling and Guidance License Program graduates work in private tutoring courses (calledin Turkish dershane) in the early years of their career life, and then they work at public or private schools. The female graduates generally work at kindergarten or primary schools during their I. and II. Grade level and the male graduates mostly work at high schools or guidance and counseling centers.It?s found out that the relationship between the faculty members and the students during the undergraduete education has been more satisfying among the students. The alumnie states the importance of foreign language in their practice and training and express the the necessity of language preparation programs at the beginning of undergraduate training. The alumnie generally work with clients who have behavior problems, developmental problems, peer relations; career counseling and guidance services, anxiety, and communication skills in their professional practice. They have also stated that the physical atmosphere in the counseling practice settings should be improved for better results. Although the graduates after 2000?s find themselves highly qualified and competent in counseling skills and competencies, there is a need for some developments in undergraduate level counseling and guidance curriculum to satisfy the needs and expectations of society and work force.