Processus de l'identification dans la traduction en Turc du Voyage au Bout de la Nuit de Louis-Ferdinand Céline
Louis-Ferdinand Céline'in Voyage au Bout de la nuit adlı eserinin Türkçe çevirisinde özdeşleşme süreci
- Tez No: 308581
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BOZBEYOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Louis Ferdinand Céline, Voyage au bout de la nuit, Yiğit Bener, Gecenin Sonuna Yolculuk, Sonsöz, Çevirmen, Yazar, Başanlatıcı, Özdeşleşme, Çevirmenin varlığı, Özkurmaca, Louis Ferdinand Céline, Voyage au bout de la nuit, Yiğit Bener, Journey to the End of the Night, Epilogue, Translator, Author, main narrator, Identification, The presence of the translator, Self-Fiction
- Yıl: 2010
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Çeviri, herhangi bir dildeki mesajın aynı etkiyi uyandıracak şekilde başka bir dilde ifade edilmesidir. Çevirmen, bu aktarımın gerçekleşmesini sağlayan öznedir. Ancak, çevirmenin, bir ?özne? olarak, çeviribilim incelemelerinde kendine bir yer edinmesi uzun bir süre almıştır. Çevirmenin, çeviri etkinliğinde, `söz' ve `hak' sahibi bir özne olarak varlığını göstermesi ve bu varlığın çeviri sürecindeki etkileri tezimizin genel konusunu oluşturmaktadır. Louis Ferdinand Céline'in Voyage au bout de la nuit adlı eserinin, Yiğit Bener tarafından gerçekleştirilen, Türkçe çevirisi Gecenin Sonuna Yolculuk, çevirmenin, kendi etkinliği içindeki ağırlığını ve varlığını göstermesi açısından bize etkin bir çalışma alanı sağlamıştır. Bu çeviri eserin sonunda yer alan ve roman başkahramanının dilinden yazılan, çevirmen tarafından imzalanan ?Sonsöz: Çevirinin Sonuna Yolculuk? başlığını taşıyan sonsöz, yazar, çevirmen ve roman kahramanı ilişkisini, özdeşleşme ekseninde incelememizde uygun bir zemin oluşturmuştur. Çevirmenin, yazarla ve Voyage au bout de la nuit gibi ?özkurmaca? özelliği taşıyan eserlerin çevirilerinde roman başkahramanıyla kurduğu ilişkinin kapsamının ve niteliğinin çeviri sürecine yansımaları, gerek sonsözün sağladığı verilerin gerek de çeviri eserden seçilen, özdeşleşme niteliğini vurgulayabilecek nitelikteki örneklerin ışığında işlenmiştir. Bu incelemenin bize getirdiği açılımlardan biri de yazarın ve çevirmenin ortak yetkinliklerinin ve özelliklerinin bulunmasının çeviri sürecin yapabileceği olumlu katkılardır. Çevirmenin, roman başkahramanıyla, buradan hareketle, yazarla kurduğu özdeşleşme ilişkisi, çeviri sürecini kimi yerlerde daha etkin ve verimli bir konuma sokarken kimi yerlerde de çevirmenin, çeviri eserde bir ?ortak yazar? olarak varlığını göstermesi sonucunu getirmesi, çeviri eser incelemeleri konusunda bize yararlı olabilecek katkılar sağlamıştır. Voyage au bout de la nuit gibi, özgün ve farklı yapısıyla ?çevirilmesi zor eserler? sınıfında yer alabilecek eserlerin çevirilerinin de bu özgünlükler ve farklılıklar boyutuyla ele alınabileceği, bu nedenle her çeviri eserine kendi inceleme ölçütlerini getirebileceği düşüncesi tezimizin vardığı ana sonuçlardan biri olarak karşımıza çıkmıştır. Bu çerçevede çevirmene, `söz', `hak' ve `sorumluluk' sahibi bir özne olarak çeviri incelemelerinde daha fazla yer verilmesinin çeviri incelemelerine yeni olanaklar sağlayabileceği düşüncesi de bu tezin getirilerinden bir olabilmiştir.
Özet (Çeviri)
The transposition of a message from one language into another should be done so as to obtain the same effect in the target language. The translator is the means to obtain this result. However, only in recent years has the translator been considered as an actor. The general topic of our dissertation is to try to analyse this rather new situation. The translator as a `subject? has the newly acquired right to express his/her opinion and take word as to the process of translation undergone and its impact. The choice of ?Voyage au bout de la nuit? (Journey to the End of the Night), written by Louis Ferdinand Céline and translated into Turkish by Yigit Bener as `Gecenin Sonuna Yolculuk?, seemed to be a meaningful example which gave us on one hand sufficient wealth of data regarding the translator?s work and his eagerness to reflect on it, and on the other was a relevant case of identification. The translation of the novel ends with an epilogue written by the translator, but which he put in the mouth of the main protagonist of the novel, and yet signed himself ?Epilog : Yolculuk... ? (Journey to the End of Translation); added to the other reasons of our choice, this constituted a suitable base for our project to go further in depth into the relation building up between the author and the translator, topped by his identification to the protagonist of the novel. Following a presentation and debate on `self-fictions?, the nature of processing translation and general tendencies, we discussed the datas provided by selected examples of the translation and treated the epilogue in the following section in view to show the degree of identification undergone. In evidence, a successful encounter between a translator and an author is based on a community of views and competencies. Moreover, the growing identification between the main protagonist and `his? translator, thus in fact the identification with the author becomes apparent in the translational process, the translator even appears as“co-author”in some other sections. The ?Voyage au bout de la nuit? being in its kind a unique and genre renewing novel, with a reputation of `untranslatability?, and every single translation creates its own new criteria to overcome the difficulties encountered - this seems to be one of the main evidences of our dissertation. As a corollary, we hope that one of the assets of this work is that translators are considered active subjects, for whom the concepts such as `word?, `right? and `responsability? are not vain, and thus, more than deserve to be participants in translation review studies, adding therefore to the wealth of new openings.