Okul yöneticilerinin etik liderlik özellikleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki
The effect of school managers' ethical leadership levels on the organisational trust level
  1. Tez No: 308695
  2. Yazar: METİN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Ethic, Ethic Leadership, Organizational Trust Level
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez çalışmasında; okul yöneticilerinin etik liderlik özellikleri ile okullardaki örgütsel bağlılık düzeyi arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Buna göre, okullarda kurum yöneticilerinin sahip olduğu liderlik zelliklerinin örgütsel yapıyı belirleyen önemli faktörlerden biri olduğu görülmektedir. Okul müdürlerinin etik liderlik özelliklerine sahip olma ve uygulama seviyesinin okullarda örgütsel bağlılık düzeyine etkisi açıklamaya çalışılmaktadır. Bu amaçla İstanbul ili Beylikdüzü ilçesindeki ilköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlere Etik Liderlik ve Örgütsel Bağlılık anketi uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen bilgiler bilgisayar ortamında SPSS 15.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan okul yöneticilerinin genellikle tutarlı olarak etik liderlik davranışları sergiledikleri, araştırmaya katılan öğretmenlerin orta düzeyde örgütlerine bağlı oldukları, okul yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına çeşitli düzeylerde etki yaptığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ethic leadership features of school administrators and organizational adherence level are examined in this thesis. It is seen that leadership feature which institution administrators have is one of the most important factors that determines organizational structure. The affect of school manager's ethic leadership features and practicing level on organizational adherence level is tried to explain. Because of this aim, a research about ethic leadership and organizational adherence was carried out on teachers and administrators of primary schools in Beylikdüzü, İstanbul. The information was analysed on the computer programme SPSS 15.0. At the end of the research, it is reached that school administrators who participated in research generally showed coherent ethic leadership behaviours, teachers who participated depend on their organizations in avarege level, ethic leadership behaviours of school administrators have affect on organizational adherence of teachers in various levels.