1990'lardan sonra küreselleşme sürecinde işletmelerdeki halkla ilişkilerin yeri
The position of public relations in businesses during globalization after 1990?s
  1. Tez No: 308706
  2. Yazar: ÇAĞRI TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Halkla İlişkiler, İletişim, Globalization, Public Relations, Communication
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu proje çalışmasında; Küreselleşmenin halkla ilişkiler üzerinde nasıl bir etki oluşturabileceğini ve halkla ilişkilerin ne şekilde yönlendirebileceği araştırılmıştır. Küreselleşmenin çok eski dönemlerden itibaren dünyamızda var olduğunu tarihsel bir detaylı bilgi vermekten ziyade son dönemlerdeki tarihi gelişimi üzerinde durulmuştur. Özellikle 1980'lerden sonra yeniden yapılanan dünya ekonomisinde küreselleşme ile dünyadaki ülkelerin birbirleriyle olan bağımlılığı hızla gelişen iletişim teknikleriyle ve teknolojileriyle oluşmuştur.Dünya ekonomik finans kaynaklarının ve bilgi normlarının bir yerden bir yere ışık hızıyla ulaşması iletişimin ülkeler üzerinde önemini göstermektedir.Türkiye'de bu iletişimden 1990'dan sonra istifade ederek küresel gelişmeye ayak uydurmaya çalışmaktadır. Çağımızda artık halkın desteklemediği faaliyetleri gerçekleştirmek çok zordur. Bu nedenle halkla ilişkili her faaliyet dalında, kendini halka tanıtmak, halkın eğilimini ölçmek ve davranışları bu sonuca göre ayarlamak gerekmektedir. Firma halkın kalbinde kalıcı bir yer edinmek için halkla ilişkiler faaliyetlerini çok geç olmadan kullanmalıdır. Halkla ilişkilerde başarı ancak iletişimin gücüyle gerçekleşir. Bir hakla ilişkiler görevlisi iletişim tekniklerini en iyi uygulayan kişi olmalıdır amaç hedef kitle ise kitlede kamuoyu oluşturma çabalarında kullanılacak sembol çok önemlidir yanlış semboller başarısızlığı getirecektir buna en iyi örnek reklamdır. Küreselleşme, ülkeler arasında sermayenin, paranın, malların ve emeğin dolaşımını zorlaştıran engelleri azaltarak dünya ekonomisinin serbestleştirilmesi ve dünyanın ekonomik bir bütün oluşturma sürecinin hızlandırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
During the process of this project, what kind of impact globalization can form on public relations and how public relations can be managed was researched. Instead of giving historical and detailed information about the very early existence of globalization in our world, it was focused on the recent historical development. Especially, after 1980?s with the restructure of world economy, the dependence of countries has taken place with globalization, rapidly growing communication techniques and technologies. The transfer of world?s economic financial resources and information norms show the importance of communication for countries. Also after 1990, as Turkey has taken advantage of this communication it has been trying to adapt to global growth. In this age, without the approval of public it is very difficult to make any activities happen. That is why in every area of communication with public it is necessary to present yourself, to evaluate public?s inclination and adjust the actions according to this result. The firm must use public relation activities to earn an everlasting spot in the public?s heart before it is very late. The success in public relation can only occur with the power of communication. A public relations employee must be the best one to apply communication techniques. If the aim is the target audience, the symbol used in the efforts of creating public opinion among target audience is very important; wrong symbols are going to bring failure, the best example of this is advertisements. Globalization is liberalization of the world economy and the acceleration process of world forming an economic integration while eliminating the obstacles of capital circulation, funds, goods and labor between the countries.