Karadeniz yöresi Safranbolu ilçesi kadın giysilerinin giyinme kültürü açısından incelenmesi
Investigating women garments from the point of dressing culture in Safranbolu district in Blacksea region
- Tez No: 366226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SONGÜL KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Halk Bilimi (Folklor), Clothing Industry, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Büyük Selçuklu döneminde Anadolu kapılarının Türklere açılmasıyla birlikte Safranbolu ve çevresine de göçebe Türkler yerleşmeye başlamışlardır. Safranbolu'da Kültürel etkileşimler sonucunda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok han, hamam, cami, köprü, çeşme, çarşı, konak gibi kültürel değerler oluşmuştur. Bu kültürel değerlerin korunması ve bozulmadan günümüze kadar yaşatılması ile de 1994 yılında Unesco tarafından Dünya Mimari Miras şehirleri arasına alınmıştır. Koruma altına alınan Safranbolu ilçesi yüzyıllar boyunca değişik uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Farklı kültürel etkileşimlerin sonucunda da somut ve somut olmayan kültürel varlıkları ile gündemde kalmıştır. Mimari kültürel değerlerinin yanı sıra dönemlerinin önemli tarihsel kanıtlarından biri olan geleneksel kıyafetlerde yörenin kültürel yapısını, insanların yaşam biçimlerini, inançlarını konuşmadan anlatan önemli belgeler olup tarihe ışık tutmaktadır. Bir ulusun kültürel kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsurlarından birini de giyim kültürü oluşturmaktadır. Ulusların giyim kültürü incelendiğinde her toplumun yaşadığı coğrafya, yaşam tarzı, günlük işleri ve benzeri değerlerinin, giyimlerini ve kullandıkları aksesuarlarını bile etkilediği görülebilir. Geleneksel kıyafetlerin geçmişten bugüne bırakılan kültürel miras olarak korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması sonucunda geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurularak kültürel devamlılığın sağlanması önemli görülmektedir. Gelenek ve görenekleri en iyi yansıtan ve maddi kültürün en önemli parçalarını oluşturan geleneksel giysilerin unutulmaya yüz tuttuğu günümüzde, Karadeniz Yöresi Safranbolu İlçesi Geleneksel Kadın Giysilerinin Giyinme Kültürü Açısından İncelenmesi İle maddi kültürün gelecek nesillere aktarılarak yaşatılması ve bu konuda yapılacak çalışmalar ile tasarımcılara esin kaynağı oluşturması amaçlanmaktadır. Safranbolu yöresinin somut kültürel değerlerinin en önemli parçalarını oluşturan kadın kıyafetleri incelenerek çalışma fotoğraflarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the Great Seljuk Empire, migratory Turks started to settle down in and around Safranbolu after the gates of Anatolia were opened for Turks. As a result of cultural interactions, there were formed a number of cultural values such as khans, baths, mosques, bridges, fountains, bazaars and mansions. Since these cultural values have been preserved up until now, in 1994, it was taken as one of the cities of UNESCO World Heritage Site of Architecture. Safranbolu, which has been a protected area, has been the home of many diverse civilizations during the ages. As a result of the interaction among these different cultures, it has always been talked about its concrete and abstract cultural values. Apart from the architectural cultural values, the traditional clothing style of the region, which is one of the most important historical evidences of that age, has been the non-talking witness of their life styles, beliefs and cultural structures. One of the most important points in determining the cultural identity of a nation is the clothing culture. Examining the clothing traditions of the nations, it is seen that clothing styles and the accessories are affected by several variables such as geography, life style, daily life and etc. It is given great importance that traditional clothes should be preserved and transferred to the next generations as cultural heritage and thus there should be constructed a bridge between the past and the future for cultural sustainability. Today, when traditional clothes, which represents the traditions best and are the most important figures of material culture, started to be ignored, the Study of Traditional Women Clothes in Safranbolu, Black Sea Region According to Clothing Culture aims to preserve and pass on this material cultural value to the next generations and inspire the designers. The women clothes, which are the most significant figures of material cultural values of Safranbolu will be studied and this study will be visually supported with various photographs. The data collection about the language, history, preservation and transfer to the next generations of the traditional women clothes will be provided via surveys applied to the dwellers.
Benzer Tezler
- Karadeniz yöresi göknar meşcerelerinde aktüel kuruluşun optimal kuruluşa götürülmesi
Conversion of actual structure to optimal structure in fir stands of Black Sea region
GAFURA AYLAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER SARAÇOĞLU
- Karadeniz yöresi müzik kültüründe kemençe çalgısının popülerleşmesi sürecinde Cemal Berber'in katkısı
Cemal Berber's contribution to the popularization of the kemençeinstrument in the music culture of the black sea region
AYDIN SARMUSAK
- Karadeniz yöresi Göknar meşçerelerinde artım ve büyüme
Increment and growth in fir stands of black sea region
ÖMER SARAÇOĞLU
Doktora
Türkçe
1986
Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiOrman Hasılatı ve Biyometri Bilim Dalı
PROF. DR. ABDÜLKADİR KALIPSIZ
- Doğu Karadeniz yöresi, Fındıklı ilçesi, Çeğlayan ve Arılı vadi ekosistemleri ile bu ekosistemlerin etkileşimleri üzerine araştırmalar
The studies on east Black Sea region, Fındıklı district, valley ecosystems and interactions with Çağlayan and Arılı
SERDAR SELİM
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Çevre MühendisliğiEge ÜniversitesiÇevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÜMİT ERDEM
- Batı Karadeniz yöresi sarıçam meşcerelerinde artım ve büyüme
Increment and growth of Pinus silvestris forests in West Blacksea region
MUAMMER ŞENYURT
Doktora
Türkçe
2011
Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER SARAÇOĞLU