Yöneticilerde demografik özelliklerin liderlik için yeterliği: İstanbul'daki beş yıldızlı oteller üzerinde bir araştırma
Sufficiency of managers? demographic characteristics for leadership: A research on the five star hotels in Istanbul
- Tez No: 308914
- Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Liderlik, Lider, Demografi, Otel, Management, Manager, Leadership, Leader, Demography, Hotel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Artan rekabetin her geçen gün işletmeleri farklı stratejiler belirlemeye ittiği günümüz küresel dünyasında, etkili ve sorun çözücü yöneticilere sahip olmak işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır. Nitekim yöneticiler; işletme kaynaklarını kullanarak ya da kaynak yaratarak işletme amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli tedbirleri önceden alan ya da gerektiğinde anında strateji geliştiren ve uygulayan kişilerdir.Liderlik kavramı ise yönetim biliminin en çok incelenen konularının başında gelmektedir. Liderlik sadece biçimsel örgüt yapısı ile ilgili bir olgu olmayıp; belirli bir grubun, belirli amaçlar için, belirli bir kişinin arkasından gitmesi ile birlikte ortaya çıkan bir süreçtir. Etkili liderlik, yoğun rekabet ortamı içerisinde faaliyet gösteren otel işletmelerinin de ihtiyaç duydukları bir kavram haline gelmiştir.Liderlik kavramı birçok faktörden etkilenmektedir. Liderliği etkileyen faktörlerin en başında demografik özellikler gelmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; yöneticilerin sahip oldukları demografik özelliklerin, benimsenen liderlik tarzlarını ne yönde etkilediğini belirlemektir.Çalışmanın ilk bölümünde yönetim ve yönetici kavramlarından bahsedilmiş, ikinci bölümünde liderlik kavramı ve kapsamı irdelenmiş, son olarak da üçüncü bölümde İstanbul'daki beş yıldızlı otellerde görev yapan genel müdürler ve departman müdürlerinin demografik özellikleri ile geliştirdikleri liderlik tarzları arasındaki ilişki, yapılan analizler sonucunda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In a global world where the increasing competition pushes enterprises to determine various strategies more and more, effective managers with problem solving skills provide major benefits for those enterprises. In fact managers are individuals who take steps in advance or evolve strategies and implement them immediately in case of necessity in order to fulfill purposes by using organization sources or creating new ones.The notion of leadership is one of the most analyzed notions on the management science. Leadership is not only a fact about formal organizational structure; it is also a process on which a specific individual is followed by a specific group for particular purposes. Effective leadership has become a notion that is needed by hotels which function in a competition-intensive sector.The notion of leadership is affected by many factors. Demographic characteristics are one of the factors which affect leadership most. In this context the purpose of this study is to determine how managers? demographic characteristics affect the adopted leadership styles.In the first part of this study; the notions of management and manager are mentioned. In the second part, the notion of leadership and its scope are explicated. Finally in the third part; relationship between demographic characteristics and leadership styles of general managers and departmant managers who work in five star hotels of Istanbul, is displayed as a result of the analysis done.