Çalışanların örgütsel adalet algısının, örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılığa etkisi üzerine bir çalışma
A study on the effect of workers' organizational justice perception to organizational citizenship and organizational commitment
- Tez No: 308917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık (ÖVD), Örgütsel Bağlılık, Verimlilik, İş Tatmini, Organizational Justice, Organizational Citizenship (OCB), Organizational Commitment, Fertility, Job Satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Örgütsel değer ve davranışların ses getirdiği çağımızda örgüt bilimciler üç kavram üzerinde durmaktadırlar. Bu kavramlar; örgütsel adalet algısı, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılıktır. Bu üç kavram birbirinden bağımsız gibi gözükse de aslında tamamlayıcı niteliklere sahiptirler. Örgütsel adalet kavramı; çalışma ortamında işgörene gösterilen adilane davranışları temsil ederken, örgütsel vatandaşlık davranışı; bireyin kendini ne derecede örgütün bir üyesi olarak hissettiğini, örgütsel bağlılık ise; işgörenin örgüte olan sadakatini ortaya koymaktadır.Bu çalışmada örgütsel adalet algısının, örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu değişkenler arasındaki ilişkiyi kavrayabilmek için, ilk aşamada literatür araştırması yapılmıştır. İkinci aşamada ise Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İllerindeki kamu ve özel bankalarda amprik bir çalışma uygulanmıştır. Bilgiler bir anket vasıtasıyla toplanmıştır. Söz konusu anket sosyo-demografik ve mesleki soruların yer aldığı ?Bölüm-A?, örgütsel adalet algısı sorularının yer aldığı ?Bölüm-B?, örgütsel vatandaşlık davranışı sorularının yer aldığı ?Bölüm-C? ve örgütsel bağlılık sorularının yer aldığı ?Bölüm-D? olmak üzere toplam 4 bölümden oluşmaktadır.Üç ilde uygulanan anket çalışmasına göre, bankacıların örgütsel adalet algısının, örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılık tutumları üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Yöneticilerin bankacılara gösterdiği adilane tutum ve yaklaşımlar diğer iki değişken üzerinde olumlu etikler bırakmıştır. Bunun sonucunda banka çalışanları kendilerini örgütün bir ferdi olarak görmüş ve örgüte olan bağlılıkları daha da artmıştır. Araştırmanın sonuçları; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İllerinde görev yapan kamu ve özel sektör banka çalışanlarının, örgütsel adalet algısı ile örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational scientists emphasize three concepts in our era in which organizational value and behaviors influence. These concepts are organizational justice perception, organizational citizenship behavior and organizational commitment. Even if these three concepts seem irrelevant to each other, in fact, they have supplementary features. While organizational justice concept presents fair behaviors to workers in workplace, organizational citizenship behavior presents how much a person fells himself as a member of the organization and organizational commitment presents loyalty of worker to organization.In this study, the effect of organizational justice perception on organizational citizenship and organizational commitment has been investigated. To understand the relationship between these variants, literature research was done at the first stage. At the second stage, an empirical research was done at public and private banks in Edirne, Kırklareli and Tekirdag. Data was obtained by a questionnaire.The questionnaire at issue consists of totally 4 units as Unit-A in which there are socio-demographic and vocational questions, Unit-B in which there are organizational justice perceptions questions, Unit-C in which there are organizational citizenship behavior questions and Unit-D in which there are organizational commitment questions.According to the questionnaire study performed in three cities, it was inferred that bankers? organizational justice perception influenced on their organizational citizenship and organizational commitment attitudes. Directors? fair behaviors and attitudes to workers made positive impact on other two variants. As a result of this, bank workers felt themselves as members of the organization and their commitment to the organization increased much. Research results presented that there was significant relationship between organizational justice perception, and organizational citizenship and organizational commitment levels of workers of public and private banks carried out duties in Edirne, Kırklareli, Tekirdag.