Kırklareli Müzesi'ndeki Osmanlı Dönemi sikkeleri: Cilt-I, Cilt-II
Ottoman Period coins in Kırklareli Museum: Volume-I, volume-II
  1. Tez No: 308918
  2. Yazar: EMİR TUZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırklareli, Müze, Osmanlı, Sikke, Darphane, Kırklareli, Museum, Ottoman, Coins, Mint
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 961
Özet
Kırklareli Müzesi'nde bulunan Osmanlı Dönemi sikkelerini ele alan bu araştırmada, müze envanterinde yer alan 1085 sikke incelenmiştir.Kronolojik olarak ele alınan sikkelerin her biri; tek tek fotoğraflanmış, boyut ve ağırlık ölçüleri alınmış, malzeme, süsleme, vd. bakımlardan incelenmiştir. Sikkeler ile ilgili bu bilgiler, katalog bölümünde tanıtılmıştır. Bu bölümde ayrıca, kötü durumda olduğundan dönemi belirlenemeyen sikkeler de ele alınmıştır. İncelenen sikkeler arasında, Osmanlı padişahlarının hepsinin sikke örnekleri bulunmamaktadır. Osmanlı padişahlarından I. Bayezid, I. Mehmed, II. Murad, I. Selim, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud, III. Osman, III. Mustafa, I. Abdülhamid, III. Selim, II. Mahmud, I. Abdülmecid, I. Abdülaziz, II. Abdülhamid ve V. Mehmed ile Süleyman Çelebi'nin sikkeleri Kırklareli Müzesi'nde bulunmaktadır. Ayrıca, her yüzyıla ait sikke çeşitlerini inceleme olanağı da bulunmuştur. Kırklareli Müzesi'nde yer alan sikkelerden en erken tarihlisi H.792/M.1389, en geç tarihlisi ise H.1327/M.1909'dur.İnceleme sonucunda elde edilen verilere göre; darp tarihi, darp yeri, malzeme, teknik, yazı, tuğra ve süsleme özellikleri açısından sikkelerin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu şekilde oluşturulan araştırmanın Osmanlı sikkeleri araştırmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In that research which examines the Ottoman Period Coins in Kırklareli Museum, 1085 coins that are in museum?s list of goods are examined.Each coin, whisch is observed as chronologically, is photographed one by one, dimension and weights measurements are taken and examined from the point of metarials, decoration ant e.t.c. These informations about coins are presented in catalogue part. Also in this part coins, whose periods are not identified because of their bad conditions, are analyzed, aswell. Among the coins studied, there are not all sample of the coins of all the Ottoman Padishahs. From the Ottoman Padishahs, I. Bayezid?s, I. Mehmed?s, II. Murad?s, I. Selim?s, II. Mustafa?s, III. Ahmed?s, I. Mahmud?s, III. Osman?s, III. Mustafa?s, I. Abdülhamid?s, III. Selim?s, II. Mahmud?s, I. Abdülmecid?s, I. Abdülaziz?s, II. Abdülhamid?s, V. Mehmed?s and Süleyman Çelebi?s coins stand in Kırklareli Museum. Besides there are also possibility of analyzing every century?s coins types. Coins which have a part in Kırklareli Museum with the earliest history is H.792/A.D.1389 and the latest history is H.1327/A.D.1909.According to data obtained result of the investigation, coins assesments are done in terms of history of coinage, location of coinage, material, technique, writing, sultan?s signature and decoration qualities. It is thought that, survey that is formed in this way will conribute the rearches of te Ottoman coins.