Küreselleşme sürecinde Türkiye'de sendikacılık hareketleri
Actions of unionism during the globalization in Turkey
  1. Tez No: 308939
  2. Yazar: MUHAMMET KUTLUER KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, sendika, teknoloji, endüstri ilişkileri, Globalization, union, technology, industry relations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Türkiye'de küreselleşmeye paralel olarak sendikal harekette meydana gelen değişim ile küreselleşme sürecinde Türk sendikacılık hareketinin geldiği nokta incelenecektir. Özellikle 80'li yıllardan sonra bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle hızlanarak, güç kazanan küreselleşme olgusu ile ülkelerin ekonomik sınırları kaldırılarak pazar ekonomisi sisteminin dünyaya yayılması sağlanmış ve dünya ekonomik sistemleri ile endüstri ilişkileri üzerinde önemli değişikliklere neden olmuştur.Dünya genelinde yaşanan değişimler, Türkiye'deki sendikal yapılarda köklü bir değişiklik yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Eski sendikal yapılanmalar günümüz sendikalarının örgütlenme sorunlarına çözüm üretmekte yetersiz kalmaktadır. Sendikaların küreselleşme ekseninde birer sivil toplum örgütü olarak görevlerini yerine getirebilmeleri, ancak köklü bir değişimle mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis has been examined changing which occured in union action beside globalization and the Turkish unionism action?s period in the process of globalization.Especially with the globalization that has been gathered speedily power after 1980 by information technology, country?s economic borders have been removed and bazaar?s economy have scattered system in the world, have caused essentially varying on industry relations.Variations which have experienced in all the world have forced union structures to make major changes. Old union structures have not been enough to produce solutions on organizing. It can be possible by major changing that unions make their function like civilian society organization.