Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede stratejik ittifakların rolü
The role of strategic alliances in gaining sustainable competitive advantage
  1. Tez No: 308964
  2. Yazar: RUKİYE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İttifaklar, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı, Endüstri Temelli Teorisi, Mobil İletişim Sektörü, Strategic Alliances, Sustainable Competitive Advantage, Industrial Organization View, Mobile Communication Industry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Stratejik İttifakların Rolü başlıklı çalışmada rekabetin şiddetli olduğu sektörlerde stratejik ittifakların sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamada rolü olup olmadığı araştırılmıştır.Günümüzde artan rekabetle birlikte stratejik ittifaklara olan ilgi hem literatürde hem de uygulamada her geçen gün artmaktadır. Stratejik ittifakların rekabet avantajı getirdiği bilinmektedir. Ancak rekabetin şiddetli olduğu sektörlerde bu durum daha karmaşık hale gelmektedir. Literatürde rekabet avantajının kaynağının stratejik ittifaklar olduğunu belirten örnekler bulunmaktadır. Bununla birlikte bazı uygulamaların başarısızlıkları da vurgulanmaktadır. Söz konusu ikilemden yola çıkarak, bu araştırmada rekabetin oldukça şiddetli olduğu mobil iletişim sektöründe stratejik ittifakların sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamadaki rolü incelenmiştir.Bu araştırma sürdürülebilir rekabet avantajı ve stratejik ittifaklara yönelik teorik bilgilere dayanarak, sektörde faaliyet gösteren Avea, Turkcell ve Vodafone firmalarını kapsamaktadır. İçerik analizi ile elde edilen veriler ışığında stratejik ittifaklar, değer zinciri analizinin temel faaliyetlerine göre gruplandırılmıştır. Böylece mobil iletişim sektöründeki firmaların stratejik ittifak modeli çıkartılarak, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmedeki rolü belirlenmiştir. Bunun sonucunda değer zincirinin temel faaliyetlerine göre tedarik ittifakı, teknoloji ittifakı ve dağıtım ittifaklarının sürdürülebilir rekabet avantajını arttırdığı, servis ve içerik ittifakı ve pazarlama ittifaklarında ittifak sayısından çok ittifakı oluşturan ortaklarının sayısının değer yaratarak, sürdürülebilir rekabet avantajını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal sorumluluk ittifakı ile sürdürülebilir rekabet avantajı arasında ise direkt bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study entitled ?The Role of Strategic Alliances in Gaining Sustainable Competitive Advantage?, it is examined that whether strategic alliances have any role to gain competitive advantage in sectors with intense competition.Nowadays, interest in strategic alliances is increasing day by day in both literature and practice with intense competition. That strategic alliances provides competitive advantage is known. Hovewer, it becomes to be more complicated in sectors with intense competition. There are examples expressing that the resource of the competitive advantage is strategic alliances in the literature. Moreover, failure of some practices are also emphasized. Based on this contradiction, in this study the role of strategic alliances to provide sustainable competitive advantage in mobile communication sector which is a sector with intense competition is examined.This study, based on theoretical knowledge concerning competitive advantage and strategic alliances, is including Avea, Turkcell and Vodafone operating in this industry. Strategic alliances are grouped according to the basic activities of value chain analysis in the light of data obtained through the content analysis. Thus, strategic alliance model of the companies in the mobile communication industry is set up and the role of it to gain sustainable competitive advantage is determined. As a result, it is seen that supply alliance, technology alliance and distribution alliance increases sustainable competitive advantage as well as amount of partners more than amount of allianes creates value in marketing alliances and service and content alliance according to the basic activities of value chain. There is not relationship directly between social responsibility alliance and sustainable competitive advantage.