Güvenliğin sağlanmasında liderin rolü
The role of leader in providing security
  1. Tez No: 308997
  2. Yazar: MENDERES ALPKUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ FINDIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, sosyal hayat, insan ve güvenlik, Leader, Social Life, Human and Security
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsan, birlikte yaşama ihtiyacı duyan bir canlıdır. Doğal olarak bu birlikteliği nitelikli kılan, hayatın pek çok gerçeği vardır. Lider ve güvenlik de bu gerçeğin iki dinamik olgusudur. Bu çalışmada, güvenliğin sağlanmasında liderin rolü ekseninde, liderlik ve güvenlik ilişkisi ele alınmıştır. Özellikle, bu rolün hangi lider modeller üzerinden pratiğe döküldüğü, insan hayatının değişip dönüşmesinden nasıl etkilendiği veya hayatı ne derece etkilediği ve içinde yaşanılan küresel dünyanın güvenliğinin sağlanmasında ne ölçüde etkili olduğu tartışılmıştır. Tümdengelim metoduyla durumsal teori başta olmak üzere, özellikler, davranışsal teori ile hizmetkâr lider yaklaşımından yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, nitel bir alan olan lider ve güvenlik konusuyla alakalı ikincil verilerin incelenmesi ve analitik bakışla yorumlanması tekniği kullanılmıştır. Bu çerçevede ulaşılan veriler, liderin güvenlik üzerinde nasıl bir etki yaptığı veya gelecekte ne ölçüde ve nasıl bir katkı yapacağını belirlemek amacıyla analiz edilmiştir. Çalışmada, güvenliğinin sağlanmasında lider rolünün anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu rolünün, değişen zaman ve mekânın koşullarına bağlı olarak, güvenlik üzerinde kimi zaman olumlu kimi zaman ise olumsuz yönde pratiğe döküldüğü tespit edilmiştir. Bu etkileşiminin yönünde ise; liderin yetişme tarzı, özellikleri, hitap ettiği kitleye olan bakış açısı, otorite şekli ve meşruiyet dayanağı gibi farklı değişkenlerin etkili olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, ya halka hizmet etme veya halkın kendisine hizmet etmesini tercih eden lider anlayışının, halkın birlikteliğini etkileyerek toplum veya dünyanın güvenlik düzeyinde rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Human is a creature that needs to cohabit. Naturally, there are many facts of life that make this togetherness qualified. Leadership and security are also two dynamic phenomena of this reality. In this study, it was focused on the relation between leadership and security within the context of the role of leader. Especially, it has been argued about on what types of leader models this role has been put into practice, how this role has been affected by the changes in human life and to what extent it affects the life, how much it has been effective in providing the security of the globe. The study made use of especially behavioural theory and servant-leader approach, deduction method and situational theory in the lead. In this context, secondary data about leader and security which is a qualitative field was examined and interpreted with an analytic point of view. Within this framework, the obtained data was investigated to ascertain how the leader affects the security or to what extent and how the leader contributes to the security. It was concluded in the study that the role of leadership was meaningful in providing the security. It was established that this role has sometimes positive and sometimes negative impact on the security depending on the conditions of changing time and setting It was discovered that growing style of the leader, characteristics, point of view towards people whom he is in contact, authority and justness are all effective on the leadership. Finally, it might be told that the idea of the leadership which prefers either serving the public or expecting service from the public plays an important role in the security level of the world influencing the togetherness of the public.