PKK terör örgütünün din algısı
Religious perceptive of PKK terrorist organization
  1. Tez No: 308998
  2. Yazar: BURHAN SEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Asabiyet, kolektif aksiyon, işlevsellik, şark beldeleri, araçsallaştırma, üstyapı-altyapı ilişkileri, diyalektik-tarihsel materyalizm, geniş grup kimliği, Zerdüştlük, Irritability, collective activation, functionality, eastern towns, instrumentalize, superstructure-substructure relations, dialectic-historical materialism, large groups, Zoroastrianism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Toplumsal yapıların oluşumunda ve bir amaç ekseninde hareket etmelerinde asabiyet duygusunun işlevsel bir etkisi bulunmaktadır. Asabiyet duygusu nesep (kan) bağı yoluyla şekillenen ancak zaman içerisinde sebep asabiyetine dönüşen bir tutunum algısıdır. Bu algı ilkel toplumlarda çok güçlü bir işlevselliğe sahip olmakla birlikte etnik yapılarda veya örgütlenmelerde de yapısal bir güce sahiptir.Kürtlerin tarih boyunca tutunum öğelerinin başında nesep (kan) bağı ile şekillenen aşiret/kabile asabiyeti gelmektedir. Bu asabiyet algısının zamanla İslamiyet eksenine doğru kaydığı ve sebep asabiyeti formuna dönüştüğü görülmektedir. İslamiyet Kürtlerde bir yandan tutunum öğesi haline gelirken bir yandan da meşruiyet kaynağı haline gelmiştir. Aynı zamanda İslamiyet Kürtlerin etnik aidiyetlerinden çok ümmet algısını güçlendirmiştir. Sebep asabiyeti bağlamında İslamiyet, Kürtler için vazgeçil(e)mez bir sosyal gerçeklik olarak görülmüştür. Kürtler açısından sosyal bir gerçeklik olan İslamiyet'in PKK tarafından tehdit olarak görülmesi, sosyal tabanda örgüte karşı bir tepkinin oluşmasına yol açmıştır. Bu durum örgüt-toplum ilişkilerinde algı çatışmasının ve uyuşmaz amaçların oluşmasına zemin oluşturmuştur. PKK Marksist bir ideoloji ile şark bölgelerinde amaçlarını tesis etmeye çalışırken, toplum ile yaşadığı bu algı çatışmasını aşabilmek amacıyla din konusunda strateji değişikliğine gitmiştir. Yeni stratejisinde PKK, dini veya İslamiyet'i araçsal bir öğe olarak kullanmaya çalıştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The feeling of irritability has a functional effect on formation of social structures and acting under a purpose. The feeling of irritability is a perception of coherence forming through lineage (blood) relation but it has converted into cause irritability in time. This perception has both a very strong functionality in primitive societies and also a structural strength in ethnicities and organizations. Tribal irritability forming through lineage (blood) relation is the main coherence elements of Kurdish society throughout history. It has considered that this perception of irritability has changed in line with Islam and converted into the form of cause irritability in time. Islam has become both a coherence element and a source of legitimacy. Also, Islam has enriched the Kurds? perception of ummah (religious community) rather than ethnic belongings. Islam is considered as an inevitable social reality by the Kurds in the context of cause irritability. The fact that PKK considers Islam as a threat has caused Kurdish public to develop a response against the terrorist organization. This provides basis for conflicts of perception and inconsistent purposes in the relations between the terrorist organization and the public. While trying to constitute its aims in the region with a Marxist ideology, PKK has changed its strategy of religion in order to overcome this conflict. In its new strategy, PKK tries to use the term of religion and Islam as a tool element.