Türkiye ve Balkanlar'daki yasadışı göçün ekonomik boyutu
Economic aspects of illegal immigration in Turkey and the Balkans
- Tez No: 308999
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, yasadışı göç, insan kaçakçılığı, insan ticareti, idari ve yasal önlemler, Migration, illegal migration, human smuggling human trafficking, institutional and legal measures
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlık tarihinin en eski zamanlarından beri var olan göç, tüm canlıların hayatlarını daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri ya da yaşamlarını devam ettirebilmelerinin ön koşulu olarak, çeşitli nedenlerle gerçekleştirilen bir yer değiştirme hareketidir.İlkel çağlarda doğal afetler, beslenme ihtiyacını ya da temel yasam gereksinimlerini karşılayamama gibi nedenlerle göç eden insanlar, daha sonraları çoğunlukla ekonomik ve siyasi nedenlerle ülke içerisinde veya uluslararası düzeyde göçlerini sürdürmüşlerdir. Özellikle iletişim ve ulaşım olanaklarının gelişmesiyle daha da hız kazanan sınıraşan yasadışı göç hareketleri, bugün dünyanın karsılaştığı en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir.Ülkemizin Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki ulaşım güzergâhları üzerinde bulunması ve komsu ülkelerde savaş ve istikrarsızlık durumlarının yaşanması ise, özellikle yasadışı göç ve göçmen kaçakçılığı konularında Türkiye'yi kritik bir noktaya koymaktadır.Çalışmada son olarak Türkiye'de yasa dışı göç, insan kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele çerçevesinde, gerek yasal ve kurumsal bazda yapılan değişiklikler ve alınan önlemler, gerekse eylemsel olarak kanun uygulayıcı makamların ortaya koyduğu çabalar incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Existing since the very early times in the history of human beings, migration is the act of changing place, committed by all living things because of various reasons for the continuation their lives in better conditions or as a prerequisite for the maintenance of their lives.Having migrated in early ages because of disasters or because they can not meet their needs for food or their basic needs, human beings continued migrating inside the country or internationally due to the reasons which are often economic and political.Migration that accelerates more as a result of improvement of communication and transportation possibilities, today, has become one of the most important problems that the whole world faces.The fact that our country lies on the transportation destinations between the continents of Asia, Europe and Africa and the frequent states of war and instabilities in the neigbouring countries, have put Turkey on a key point regarding the illegal migration and human smuggling.The study finally provides an overview of the legal and institutional changes and measures in addition to the actual efforts of law enforcement officials in order to combat illegal migration, human smuggling and human traffficking in Turkey.