Osmanlı Devleti'nin dış borçları
Foreign depts of Ottoman Empire
- Tez No: 309010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Dış Borçlanma, Duyun-ı Umumiye, Ottoman Empire, Public Dept, Foreign indebtment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yapılan bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin başvurduğu ve devamında mali iflasa sürüklenerek Duyun-ı Umumiye rejimine girmek zorunda kalmasını esas almaktadır. Tez ?Giriş? , ?İnceleme? , ?Sonuç? ve ?Kaynakça? kısımlarından oluşmaktadır. ?Giriş? bölümünde Dış Borçlanmanın tanımı yapılarak günümüz IMF yönetiminin oluşumunun temellerinin de Duyun-ı Umumiye ile ortaya çıktığı görüşü üzerinde durulmuştur. ?İnceleme? kısmında Osmanlı Devleti'nin mali yapısı incelenmiş, borçlanmaya gidişin sebepleri araştırılmıştır. Borçlanmaların ne sebeple ve nerelerden yapıldığı açıkça belirtilmiştir. Borçlanmalara karşılık hangi gelirlerin gösterildiği ve ödemeler dengesi üzerinde durulmuştur. ?Sonuç? kısmında ise Osmanlı Devleti'nin mali yapısının neden daralma yaşadığı ve borçlanmaların nedenli zararlı yapıldığına değinilerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu süreçleri iyi irdeleyerek aynı hataları tekrarlamamsı hususu üzerinde durulmuştur.?Kaynakça? kısmında ise tez için yaralanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research bases on Ottoman Empıre?s beign obliged to Public Dept which Ottoman Empıre appealed it and afterwords went bust to the national bankrupt. The thesis consist of ?Introduction? , ?Research? , ?Conclusion? , and ?Bibliography? sections. In the sections ?Introduction?, defining the terun foreign ındebtment, the view in which the essentials of today?s IMF management appeared with Public Dept is emphasized. In the section ?Research?, the financial structure of Ottoman Empire was examined , and the reasons of incuring a dept were researched. How and where from going into dept were shown and balance of payments were emphasized. In the section section of conclusion, after dealing with why the financial structure of Ottoman Empire lived being narrowed, and how borrowing was done at a loss, ıt is emphasized that Turkish Republic must not repeat same mistakes by examining those processes.In the section of ?Bibliography?, the names of the works which were profited fort he thesis were given.