Türkiye ekonomisinde 2000'li yıllarda bütçe açıkları, finansman yöntemleri ve makroekonomik etkileri
Fiscal deficits, financing methods and macroeconomic influences on Turkish economy in the years of 2000s
- Tez No: 309009
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Bütçe açığı, Finansman yöntemleri, Türkiye Ekonomisi, Budget, Fiscal Deficit, Financing Methods, Turkish Economy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bütçe uygulaması sonunda gerçekleşen bütçe gelirleri ile bütçe giderleri arasındaki farkın bütçe giderleri lehine olması halinde bütçe açığından bahsedilir. Bütçe açıkları gelişmiş veya gelişmekte olan ekonomilerin başlıca problemlerinden biridir.Bütçe açıkları ve bu açıkların finansman yöntemleri Türkiye ekonomisinde de yıllardır yaşanan pek çok istikrarsızlığın temelini oluşturmaktadır.Çalışmanın amacı, Türkiye Ekonomisinde 2000'li yıllarda oluşan bütçe açıklarını, nedenlerini ve bu açıkların finansman yöntemlerini incelemektir. Aynı zamanda bütçe açıkları ile enflasyon, ödemeler dengesi, büyüme ve gelir dağılımı arasındaki ilişkiler grafik ve tablolar yardımıyla analiz etmektir.Çalışmanın sonucunda, bütçe açıkları ile makro ekonomik değişkenler arasında genellikle olumsuz bir etkileşimin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
A Fiscal deficit occurs when difference between actual government revenues and expenditures is in favor of government expenditures after the budget execution process at the end of the fiscal year. Fiscal deficit is one of the major problems faced by both developed and developing countries? economies.Fiscal deficits and the financing methods of these deficits are the root causes of steady instabilities on Turkish Economy over years.The objective of our study is to analyze the leading causes and financing methods of fiscal deficits in the years of 2000s. Another purpose is to analyze the relationship between the fiscal deficits and major macroeconomic parameters such as Inflation Rate, Balance of Payments, Growth Rate and Income Distribution with the help of charts and tables.In conclusion, it is determined that there is a negative interaction between the fiscal deficits and macroeconomic variables, generally.