EU innovation policy: The role of social capital
Avrupa Birliği inovasyon politikası: Sosyal sermayenin rolü
- Tez No: 309065
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Social Capital, Innovation, Clusters, European Union and Policy
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezin amaci, sosyal sermayenin inovasyonu ne şekilde kolaylaştırdığını, ekonomik gelişiime nasıl ışık tuttuğunu, ve sosyal sermaye konseptinin Avrupa Birliği içerisindeki inovasyon politikaları için nasıl bir temel oluşturduğunu izah etmeye çalışmaktır. Lokal ekonomilerde yer alan sosyal sermaye, ekonomik gelişime; paylaşılan değerler ve kurallar, yüz-yüze yapılan çalışmalar ve birbirinden öğrenme yoluyla oluşturulan güven bağlarının inovasyonu kolaylaştırması yoluyla katkıda bulunmaktadır. Avrupa Birliği, bilgiye dayalı bir ekonomi oluşturarak; dinamik, rekabetçi, ve yenilikçi bir Avrupa oluşturulması çabasındadır. Tezimizin ana amacı, bu çabayı, Avrupa Birliği içerisinde bulunan kümelerdeki işbirliği ağlarını temel alan bir inovasyon politikasının oluşturulması yoluyla destekleyen konseptlerin ortaya konmasıdır.Anahtar Kelimler: Sosyal Sermaye, Inovasyon, Kümelenme, Avrupa Birliği ve Politika
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to illustrate how social capital facilitates innovation, leading to economic development and how this conceptualization of social capital provides the basis for innovation policy within the European Union. Social capital embedded within the local economy contributes to economic development by facilitating innovation through the bonds of trust created by shared values and norms, face-to-face contact, and learning. The EU endeavors to create a dynamic, competitive and innovative Europe through a knowledge-based economy. The main objective of this paper is to identify the concepts which support this endeavor by establishing innovation policy based on collaborative networks in clusters within the European Union.