Priştineli Nuri ve Divanı
Nuri of Prishtina and his Diwan
  1. Tez No: 309069
  2. Yazar: METİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKSOYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Priştineli Nuri Divânı, divân şiiri, gazel, felek, vuslat, yalnızlık, Pristineli Nuri Divanı, Classical Turkish Poetry, lyric Poem, destiny, union
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
Bu çalışmada, Divân şiirinin 18. yüzyıl şairleri arasında yer alan Priştineli Nuri'nin, Türkçe Divânı'nın transkripsiyonu ve tahlili yapılmıştır. Öncelikle, Priştineli Nuri'nin yaşadığı ve yetiştiği ortam, hayatı ve edebî kişiliği Divan'dan elde edilen bilgiler ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Priştineli Nuri'nin Süleymaniye Kütüphanesi Ali Emiri Manzum No: 470'te bulunan Türkçe Divânı esas alınmıştır.Metnin tahlili yapılırken; biçim, dil, üslûp ve içerik özellikleri değerlendirilmiştir. Yapılan biçimsel inceleme sonucunda Priştineli Nuri Divânı'nın, Divân şiirinin karakteristik özelliklerini taşıdığı görülmüştür.Sonuç Bölümü'nde tahlil çalışmasının genel değerlendirmesi yapılmış ve Priştineli Nuri'nin, Divânı'na yansıyan sanatı hakkında bir sonuca varılmıştır.Divan'ın tam metninin transkripsiyonu yapıldıktan sonra genel dizin verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This piece of work is the analysis and transcription of Classical Turkish Literature (divan) which belongs to Pristineli Nuri who is one of the 18th century poets of Classical Turkish Poetry.Firstly, the environment that Pristineli Nuri brought up and his literary personality have been researched in the light of Classical Turkish Literature.Our work is based on Turkish Divan Ali Emiri Poem(nazım) number 470 in Pristineli Nuri?s Library.While analysing the text; form, language, style and content have been assessed. At the end of formal assessment, it has been seen that Pristineli Nuri?s Divan has the characteristics of Classical Turkish Literature.In the conclusion, general assessment of analytical research has been done and it would be possible to come to a conclusion about Pristineli Nuri?s art which reflects in Classical Turkish Literature.