Suç önleme stratejileri boyutuyla iç güvenlik hizmetleri yönetimi: Edirne İl Emniyet Müdürlüğü örneği
Management of local security with the dimension of crime strategies: Case study of Edirne City Police Department
- Tez No: 309078
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç, Suçlu, Suç Önleme Stratejileri, İç Güvenlik Hizmetleri, Güvenlik, Crime, Guilty, Dimension Of Crime Strategies, Management Of Local Security, Security
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Suç olgusu insanlığın varlığı ile başlar. İnsanoğlu varlığının başından itibaren güvenlik ihtiyacının farkında olmuş ve gerekse çevresel faktörlere ve özellikle toplum halinde yaşamaya başladıktan sonra da diğer insanlardan kendisini gelecek zararlara karşı koruma ihtiyacına sahip olmuştur. Bu itibarla insanlık zaman ilerledikçe güvenlik stratejileri oluşturmaya ve bu stratejileri geliştirmeye başlamıştır.Suç, suçlu, güvenlik, suç önleme ve suçluların ıslahı gibi kavramlar ülkemizde de özellikle son yıllarda önem kazanmıştır. Yeni suçların oluşumunun engellenmesi, suça karışan şahısların ıslah edilmesi ve topluma kazandırılması toplum güvenliği açısından çok önemlidir.Gelişen teknoloji ve hayat standartlarının yükselmesiyle gerek yaşamını suçtan elde ettiği para ile idame ettirenler gerekse suça meyilli kimseler suç işleme yöntemlerini ve suç araçlarını değiştirmişler ve yenilemişlerdir. Zaman ile bu yenilik de devam etmektedir. Sosyal güvenliğe önem veren ülkeler yeni nesil suçlar ve bu suçların yöntemleri ile mücadelede etkin ve uygulanabilir yöntemler geliştirmekte ve bu yollar suç ve suçluların önüne geçmektedirler.Meydana gelen suçların aydınlatılmasından fazla güvenli bir toplumun asıl ihtiyacı suçun işlenmeden önlenmesidir. Çünkü suçtan mağdur olan bir kimsenin o suç aydınlatılıp faili yakalansa bile mağduriyetinin giderildiği kendisinin yaşadığı psikolojik travma düşünüldüğünde söylenemez dolayısıyla suç önleme projelerinin önemi de işte bu düşünceden sonra daha iyi anlaşılmaktadır. Bu araştırmada amaçlanan; suçların ve suçluların sürekli değiştiği ve geliştiği değerlendirildiğinde suç önleme stratejilerinin önemi, bu stratejilerin uygulanabilirliğinin ve neticelerinin tespiti ile suç ve suçlular üzerindeki etkisini ve güvenli bir toplum yaratabilme amacına pozitif katkısını anlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Crime starts with existence of human race. From beginning human race existence recognize the requirement of security and even environment facts to protect themself from coming danger of other human. That's why as more human needs stratigicial seccurity so they started to develope it.especially.In the last years in our country crime,guilty,security prevention of crime and improve crime gets majority. We havev to stop new crimes or who is in a crime we have to win them back to the population.Human who earn their money from crime because of tecnogical developement and increasing of life standart,change the crime metods of human, or human witch inclined crime. In time this changement go forward. Countries who givve majority to the social security of human try to improve new youth crime and against their crime metods try to find effective metods to stop them.Much more importment majority of the population is to prevent crimes before it start manipulate crimes to the day-light, because a victim of crime with hard pyschological situation to rehabilitate damaged all life of that person, that's why it's now better to understand the project of how to improve crime. The result of that research is how crimes and criminals always change and develope that makes the strategies of crime important, andhow this strategies effect on criminals to protect the population.